Yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğretiminde öğretmenlerin karşılaştığı problemlere ilişkin görüşlerin incelenmesi -Adana ili örneği
Examination of the opinions on the problems faced by teachers in teaching Turkish to foreign students -Adana province sample-
  1. Tez No: 754734
  2. Yazar: EMİNE ÇİTE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı uyruklu çocuklar, yabancı dil olarak Türkçe, Foreign children, Turkish as a foreign language
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ülkemizde yabancılara Türkçe Öğretimi yapan kurum ve kuruluşlar genellikle yetişkinlere yönelik eğitim vermektedir. Ancak küçük yaş gruplarına için hazırlanmış ders materyalindeki çeşitliliğin az olması, kaynak sıkıntısı, çocuklara uygun dil öğretim yöntem ve tekniklerin kullanımı çocuklara Türkçe öğreten öğretmenlerin yaşadığı problemlerden birkaçıdır. Bu çalışmada yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğretiminde öğretmenlerin karşılaştığı problemlere ilişkin görüşler hakkında bilgi toplanması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup bu yönteme bağlı olarak durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adana ilinde kadrolu görev yapan 20 ilkokul öğretmeni ile Adana ilinde görevlendirilen 29 PIKTES öğretmeni oluşturmaktadır. 29 PIKTES öğretmeninden 5'i ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla mülakat yapılmış, 24'ü ile yarı yapılandırılmış görüşme formuyla veri toplanmıştır. Kadrolu görev yapan 20 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla mülakat yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Türkçe öğretiminde en önemli problemlerin başında okuma yazma öğrenmelerine karşın anlamada sıkıntılar yaşandığı, hazırbulunuşluklarının yetersiz olduğu, çevreyle uyum sorunlarının olduğu, ailelerin yeterli destekte bulunmamaları, ders materyallerinin kısıtlı ve sınıfların fiziki olarak dil öğretimine elverişsiz olmasının yanında uyum sınıflarında çalışan Piktes öğretmenleriyle kadrolu öğretmenlerin yararlandıkları uygulamaların ve önerilerin bazılarında benzerlikler bazılarında farklılılar tespit edilmiştir. Öğretmenler, yabancı uyruklu çocuklara Türkçe dil öğretiminin okulöncesinde ya da birinci sınıftan itibaren başlaması gerektiği konusunda hemfikirdir.
Özet (Çeviri)
In our country, institutions and organizations that teach Turkish to foreigners generally provide education for adults. However, the lack of variety in the course material prepared for younger age groups, the shortage of resources, the use of language teaching methods and techniques suitable for children are some of the problems experienced by teachers who teach Turkish to children. In this study, it is aimed to collect information about the opinions about the problems faced by the teachers in teaching Turkish to foreign students. Qualitative research method was used in the research and it was designed in a case study pattern depending on this method. The study group of the research consists of 20 permanent elementary school teachers in Adana and 29 PIKTES teachers assigned in Adana. Interviews were conducted with 5 of 29 PIKTES teachers through a semi-structured interview form, and data was collected with a semi-structured interview form with 24 of them. Interviews were conducted with 20 permanent teachers through a semi-structured interview form. The data obtained in the research were analyzed by content analysis method and descriptive analysis method. As a result of the research, one of the most important problems in Turkish teaching is that despite learning to read and write, there are difficulties in understanding, their readiness is insufficient, there are problems in adapting to the environment, the families do not provide enough support, the course materials are limited and the classrooms are physically unsuitable for language teaching. In some of the applications and suggestions, some similarities and some differences were determined. Teachers agree that teaching Turkish language to foreign children should start in preschool or from the first grade.