The effects of board structure characteristics on capital structure: An application on companies registered to Borsa Istanbul
Yönetim kurulu yapısının sermaye yapısına etkisi: BIST'e kayıtlı şirketler üzerine bir uygulama
  1. Tez No: 754744
  2. Yazar: ABDELA YASIN SALIYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim kurulu yapısı, Sermaye yapısı, Kurumsal yönetim, Panel veri, Türkiye, Board structure, Capital structure, Corporate governance, Panel data, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de halka açık imalatçı şirketlerdeki yönetim kurulu yapısının sermaye yapısı kararlarına etkisini incelemektedir. Türkiye'de daha önce yapılan çalışmaların çoğu, yönetim kurulunun nitelikleri, yapısı ve çeşitliliği ile firmaların finansal performansları arasındaki ilişkilere odaklanmıştır. Öte yandan, kurul yapısı özellikleri ile finansman kararları arasındaki ilişki hakkında sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu nedenle kurumsal yönetim özellikleri ile şirketlerin finansman kararları arasındaki ilişkinin incelenmesi, mevcut kurumsal yönetim ve finansman kararları literatürüne katkı sağlayacağı için büyük önem taşımaktadır. Yıllık finansal, faaliyet ve kurumsal yönetim uyum raporları gibi gerekli veriler 2011-2019 dönemi için Borsa Istanbul, Kamuyu Aydınlatma Platformu ve ilgili şirketlerin websitelerinden toplanmıştır. Yönetim kurulu yapısı verileri, Kamuyu Aydınlatma Platformu veri tabanından ve ilgili şirketlerin web sitelerinden firmaların yıllık faaliyet raporlarından elde edilmiştir. Muhasebe ve finansal değişkenler de Borsa İstanbul'un lisanslı veri dağıtıcısı Finnet'ten toplanmıştır. Toplanan veriler iki aşamada analiz edilmiştır; ön aşamalarda, tanımlayıcı analiz ve ikinci aşamada ekonometrik analiz teknikleri uygulanmıştır. Verilerin doğası gereği bu çalışmada panel ekonometrik regresyon modeli kullanılmıştır. Sonuç olarak, çalışmanın en uygun modelinin seçilmesi için uygun testler yapılmıştır. Hausman testi sonuçlarına göre araştırma hipotezlerini test etmek için Sabit Etkiler modeli tercih edilmiştir. Üstelik, ihmal edilmiş değişkenlerin yanlılığı endişesinin üstesinden gelmek için Sabit Etkiler modeli seçilmiştir. Araştırmanın bulguları, yönetim kurulu bağımsızlığının Türkiye'de borsaya kote edilen şirketlerin kaldıraç oranı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Daha fazla sayıda bağımsız yönetim kurulu üyelerine sahip kurullar, şirketlerin sermaye yapısında daha fazla borç finansmanını teşvik etmektedir, çünkü şirket yöneticileri güçlü bir incelemeyle karşı karşıyadır ve bu nedenle şirketin sermaye yapısında daha fazla kaldıraç kullanmaya zorlanmaktadır. Yönetim kurulu toplantı sıklığı, firmanın sermaye yapısı kararını önemli ölçüde ve olumsuz yönde etkilemiştir. Böylece sık sık yönetim kurulu toplantıları yapan Türk şirketlerinin dış borç finansmanını azaltacağı söylenebilmektedir. Öte yandan, üst yönetim tazminatları Türk firmalarının sermaye yapısı kararlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çalışma, yönetim kurullarındaki cinsiyet çeşitliliğinin Türk şirketlerinin sermaye yapısı kararları üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Kontrol değişkenlerinin sonuçları, çoğunlukla finansal hiyerarşi teorisi olarak adlandırılan sermaye yapısının önde gelen teorileriyle uyumludur.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the board structure effects on the decisions of capital structure for publicly listed manufacturing companies in Turkey. The prior studies in Turkey mainly focused on the relationships between the attributes, structure, and diversity of the board of directors and firms' financial performances. Little has been done on the association between board structure characteristics and financing decisions. For this reason, examining the links between corporate governance features and companies' financing decisions is of great importance as it will contribute to the extant corporate governance and financing decisions literature. The necessary research data were collected from companies' annual financial, operational, and corporate governance compliance reports from 2011 to 2019. The board structure data was hand collected from firms' operational reports, Public Disclosure Platform (KAP) database and the respective companies' websites. Accounting and financial variables were also collected from Finnet, Borsa Istanbul's licensed data disseminator. The collected data were analyzed in two stages; in the preliminary stage, descriptive analysis and econometric analysis techniques were carried out in the second stage. Due to the behavior of the data, this study has employed a panel econometric regression model. Consequently, appropriate tests were carried out to select the most suitable model of the study. According to the Hausman specification test, the Fixed Effects model is preferred to test the research hypotheses. Moreover, the FE model is selected to overcome the concern of omitted variables bias. The finding reveals that board independence has a significant positive effect on the leverage ratio of listed companies in Turkey. Boards with more independent directors encourage more debt financing in companies' capital structure because company managers face intense scrutiny and are therefore pushed to employ more leverage in the company's capital structure. The board meetings frequency is negatively and significantly influences the firm capital structure decision. Thus, it has been confirmed that Turkish companies, which frequently hold board meetings, will reduce their external debt financing. Conversely, top management compensation is significantly affects the capital structure decisions of Turkish companies. The study found that gender diversity on the boards has insignificant effects on the capital structure choices of Turkish listed companies. The control variables' results primarily follow the prominent capital structure theory, called the pecking order theory.