Faiz oranı riskinin İslâmi hisse senedi endeks getirileri üzerine etkisi: Dow Jones İslâmi hisse senedi endeksleri ve Türkiye'deki İslâmi hisse senedi endeksleri üzerine bir araştırma
The effect of interest rate risk on Islamic stock index returns: A research on Dow Jones Islamic stock indexes and Islamic equity indexes in Turkey
- Tez No: 754749
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslâmi endeks, BIST100, faiz, Dow Jones, Islamic index, interest, BIST100, Dow Jones
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, faiz oranı riskinin Türkiye'de ve Dünya'nın farklı ülkelerindeki İslâmi endekslere etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, Türkiye'de Katılım Endeksi'nin oluşturulduğu 2011 yılından itibaren olmak üzere 2011-2021 yılları arasında BİST100 ve Katılım Endeksi ile altı adet Dow Jones İslâmi Endeksi verileri analiz edilmiştir. Analizde“faiz oranı riski”bağımsız değişken olarak alınmış, ilaveten kontrol değişkenleri analize dâhil edilmiştir. Regresyon analizi ile sistematik risk parametresi olan faiz riskinin betası incelenmiş, ilgili endeks üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Bulgular, daha önce yapılan çalışmaların büyük kısmını destekler nitelikte olup, sonuçlar katılım endeksinin BİST100 hisse senedi endeksine göre faiz riskinden daha az etkilendiğini göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre Katılım Endeksinin beta katsayılarının konvansiyonel endeks sonuçlarına oldukça yakınsadığı gözlenmiştir. Dow Jones Avrupa İslâmi Endeksi hariç ABD, Çin, Hindistan, Japonya ve İngiltere İslâmi endekslerinde“faiz oranı riski”istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of interest rate risk on Islamic indices in Turkey and in different countries of the world. For this purpose, BIST100 and Participation Index and six Dow Jones Islamic Index data were analyzed between 2011-2021, starting from 2011 when the Participation Index was created in Turkey. In the analysis,“interest rate risk”was taken as an independent variable, and control variables were also included in the analysis. With the regression analysis, the beta of the interest rate risk, which is a systematic risk parameter, was examined and its effect on the related index was measured. The findings support most of the previous studies, and the results show that the participation index is less affected by the interest rate risk than the BIST100 stock index. According to the results of the analysis, it has been observed that the beta coefficients of the Participation Index are quite close to the conventional index results. Except for the Dow Jones European Islamic Index,“interest rate risk”was not found statistically significant in the US, China, India, Japan and UK Islamic indices.