Boşanmış ebeveynlerin ortak ebeveynliğe yönelik algılarının incelenmesi
Investigation of perceptions of divorced parents for co-parenting
- Tez No: 754748
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ BULUT ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak Ebeveynlik, Boşanma, İşbirliği, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, aile sistemi, Co-Parenting, Divorce, Partnership, parent-child relationship, family system
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, boşanmış ebeveynlerin, eski eşleri ile ortak ebeveynlik konusundaki deneyimleri hakkındaki görüşlerini betimlemek, ortak ebeveynliğe ilişkin yeterlik algılarını ortaya çıkarmak ve bu konuda ihtiyaç hissedilen çalışmalara yönelik önerileri belirlemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşmenin kullanıldığı çalışmada farklı illerden farklı sosyo-ekonomik ve eğitim düzeylerine sahip 19 kadın, 7 erkek olmak üzere 26 katılımcı yer almıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanan verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, boşanma sonrasında ortak dil oluşturabilen boşanmış ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili ortak karar alabildikleri, etkili iletişim kurabildikleri, çocuk yetiştirmede ortak amaçlarda buluşabildikleri, görev ve sorumluluk paylaşımında işbölümü yapabildikleri, birbirlerinin ebeveynlik becerilerini onaylayarak destekledikleri, kişisel ve kültürel farklılıklara rağmen çocuğun faydasını gözeterek ortak kararda buluşabildikleri görülmüştür. Ortak karar almalarının kendileri, çocukları ve ebeveynlik ilişkileri üzerinde olumlu psikolojik yansımalarının olduğu görülmüştür. Boşanma sonrasında ortak dil oluşturamayan boşanmış ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili ortak karar almada zorlandıkları, çatışmalı iletişim içinde oldukları, çocuk yetiştirmede farklı tutum ve önceliklerinin olduğu, görev ve sorumluluk paylaşımının olmadığını, birbirlerinin ebeveynlik becerilerini onaylamayıp zayıflatarak ortak karar alamadıkları görülmüştür. Boşanma öncesi ortak dil oluşturmayı başaramayan ebeveynlerin boşanma sonrasında da ortak dil oluşturamadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to describe the views of divorced parents about their experiences of co-parenting with their ex-spouses, to reveal their perceptions of co-parenting efficacy, and to identify suggestions for studies that are needed in this regard. In the study, in which interview, one of the qualitative research methods, was used, 26 participants, 19 women and 7 men, from different provinces, with different socio-economic and educational levels, took part. Content analysis method was used in the analysis of the data collected through semi-structured interviews. As a result of the research, it was found that divorced parents who were able to create a common language after the divorce could make common decisions about their children, communicate effectively, meet for common purposes in raising children, share tasks and responsibilities, support each other by confirming their parenting skills, and meet in common decision by considering the benefit of the child despite personal and cultural differences. It has been observed that joint decision making has positive psychological reflections on themselves, their children and their parenting relationships. It was observed that divorced parents who could not form a common language after the divorce had difficulty in making common decisions about their children, they had conflicting communication, they had different attitudes and priorities in raising children, there was no sharing of duties and responsibilities, and they could not make common decisions by disapproving and weakening each other's parenting skills. It is seen that the parents who failed to establish a common language before the divorce could not establish a common language after the divorce.