832 numaralı Erzurum Ayniyat Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of the Erzurum Ayniyat Registry number 832
  1. Tez No: 754784
  2. Yazar: ALEYNA ÇALUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED YASİN TAŞKESENLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 832 Numaralı Ayniyat Defteri, Erzurum vilayeti, Erzincan, Kars, Muş, Van, Bayezid, Ayniyat Book No. 832, Erzurum province, Erzincan, Kars, Mus, Van, Bayezid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Osmanlı Devleti'nde kayıt tutma geleneği, Fatih Sultan Mehmed döneminden son dönemlere kadar devam edegelmiştir. Osmanlı arşivlerinin en önemli defterlerinden olan ayniyat defterleri de bunlardan biridir. Bâbıâlî Evrak Odası defterleri arasında 19. yüzyıla tarihlenen ayniyat defterleri, Hicri 1227-1330/ Miladi 1812-1912 yılları arasındaki 1.875 adet defteri bünyesinde barındırır ve BEO.AYN.d koduyla fonlanmışlardır. Ayniyat defterleri muhtevası itibarıyla idarî, hukukî, askerî, mülkî ve mâlî pek çok konu hakkında bilgi sunmaktadırlar. H. 5 Safer 1291/M. 24 Mart 1874-H.29 Muharrem 1294/ M. 13 Şubat 1877 tarihleri arasında bulunan 832 numaralı Erzurum ayniyat defteri; bayındırlık, dış ilişkiler, göç, idarî, malî, münferit ve ceza konularından oluşmaktadır. 832 Numaralı Erzurum Ayniyat Defteri'nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi adlı bu tezin amacı, Erzurum vilâyetinin idarî ve sosyo-ekonomik tarihine katkı sağlamak ve alandaki araştırmacılara yeni veriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The tradition of keeping records in the Ottoman Empire continues from the reign of Sultan Mehmed the Conqueror to the last period. Ayniyat notebooks, which are one of the most important books of the Ottoman archives, are also one of them. Among the books of the Paternal Dec Room 19. there are 1,875 books dated to the century between 1227-1330 Hijri / Gregorian 1812-1912 and they are funded by code of BEO.AYN. d. As for the contents of the price books, they provide information on many administrative, legal, military, property and financial issues. As for the contents of the price books, they provide information on many administrative, legal, military, property and financial issues. H. 5 Safer 1291/m. March 24, 1874-H.29 Muharram 1294/ A.D. February 13, 1877, the Erzurum ayniyat book No. 832 is composed of the subjects such as public works, foreign relations, immigration, administrative, financial, individual and criminal matters. The purpose of this thesis, titled Transcription and Evaluation of the Erzurum Ayniyat Notebook No. 832, is to contribute to the administrative and socio-economic history of the province of Erzurum and to provide new data to researchers in the field.