İzmir Karaburun bölgesinden alınan deniz sedimentlerinin ağır metal ve radyoaktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of heavy metal and radioactivity in sea sediments from the Izmir Karaburun region
- Tez No: 754976
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmir Karaburun, ağır metal, radyoaktivite
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, İzmir Karaburun bölgesinden alınan deniz sedimentlerinin ağır metal ve radyoaktivite analizleri gerçekleştirilmiştir. Bölgede gerçekleşen turistik faaliyetler ve geçmişte gerçekleşmiş olan madencilik faaliyetleri sebebiyle bir kirlilik olabileceği düşünülmüş, bu eylemlerin ekosistemi ne derece etkilemiş olabileceği incelenmiştir. Bölgenin ağır metal kirliliğinin tespit edilmesinde XRF (X-Işını Floresans) ve LIBS(Laser Induced Breakdown Spectroscopy) analiz yöntemleri kullanılmıştır. Kullanılan iki teknik ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve bölgenin ağır metal kirliliği hakkında yorumlar yapılmıştır. Deniz sedimentlerinin radyoaktivite analizleri ise yüksek saflıkta germanyum (HPGe) dedektörü kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler ile elde edilen sonuçlar Türkiye ve Dünya'da elde edilmiş farklı sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Analizler neticesinde elde edilen veriler değerlendirilerek bölgenin ağır metal kirlilik oranı ve radyoaktivite seviyesi ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, analysis of heavy metal and radioactivity in sea sediments taken from Izmir Karaburun region. It was thought that there might be pollution due to the tourist activity in the region and the mining activities that occurred in the past, and it was examined how much these actions might have affected the ecosystem. XRF(X-Ray Fluorescence) and LIBS(Laser Induced Breakdown Spectroscopy) analysis methods were used to detect heavy metal contamination in the region. The two techniques used compared to the results and commented on the heavy metal contamination of the region. Radioactivity analyzes of marine sediments were made using high purity germanium (HPGe) detector. The results obtained with the analyzes were compared with the different results obtained in Turkey and World. The data obtained as a result of the analysis was evaluated, and the area's heavy metal contamination and radioactivity level were found.