Dijital çağda kamu hizmeti yayıncılığı: BBC, TRT ve MNB örnekleri üzerinden
Public service broadcasting in digital era: The cases of BBC, TRT and MNB
  1. Tez No: 755008
  2. Yazar: NOMİN-ERDENE MUNKHBAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAPAR GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hizmeti yayıncılığı, dijital çağ, yeni medya, BBC, TRT, MNB, Public service broadcasting, digital era, new media, BBC, TRT, MNB
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kitleyi aydınlatmayı ve eğitim, sanat, eğlence ve reklam ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan kamu hizmeti yayıncılığı genel anlamda, sadece toplumun çıkarlarını değil, devletin ulusal çıkarlarını da koruyan bir kurumdur. Toplumsal açıdan, kitlelerin sesini duyurmaktan ve karşı karşıya oldukları sorunları gündeme getirmekten, diğer yandan ulusal bütünlük, güvenlik ve geleneksel reformlar bileşimini sürdürmekten sorumludur. 1980'lere kadar gazetecilik alanında tekel konumunda olan kamu hizmeti yayıncılığı serbest piyasa, küreselleşme ve yeni teknolojilerin zorla devreye girmesiyle birçok zorlukla karşı karşıya kalmışlardır. Teknolojik gelişmeye dayalı dijital çağda, kamu yayıncılarının güncel stratejiler, çeşitli kitlelere yönelik içerikler ve çoklu ortamdaki dijital platformlara ayak uydurmaları gerekmektedir. Bu nedenle sayısal çağda güncellenen kamu hizmeti yayıncılığı stratejilerini incelenmesi adına“Dijital Çağda Kamu Yayıncılığı, BBC, TRT ve MNB Örnekleri”konusu seçilmiştir. Çalışmanın birinci bölümde kamu hizmeti yayıncılığı kavramları, uluslararası yaklaşımları, temel ilkeleri, tarihsel gelişimi, neoliberal dönemin değişimleri, dijital çağda karşılayan zorlukları ve sorunları tartışılırken, ikinci bölümde kamu yayıncılığının gelişimi ise farklı düzeylerde olan BBC TRT ve MNB gibi üç kuruluş öne çıkarılmış ve faaliyetlerinin özelliklerine uygun olarak yeni medya ortamında uygulanan bazı hizmetler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, yeni medya ve dijital ortamın medya pazarında televizyon yayıncılığı, birleşik televizyon-internet hizmetleri de dahil olmak üzere gazeteciliğe getirdiği değişiklikler, avantajlar ve fırsatlar incelenmiştir. Sonunda, dijital ortamda uygulanan stratejiler ile 3 farklı kamu yayın kuruluşunun sunduğu yeni hizmetler karşılaştırılmakta, ortak sorunlar tespit edilmekte ve gelecekte ayakta kalabilmek için gerekli önlemler tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public service broadcaster which aimed with enlightening the citizens and providing their educational, cultural, and entertainment needs, is an institution that serves both public and national interests. As social responsibility, public broadcasters have to support the community's participation and voice in order to resolve their common problems, while maintaining the combination of national unity and security, bringing together traditional and reforms. Public service broadcasting, which had a monopoly in the field of journalism until the 1980s, faced many difficulties and challenges due to the neo-liberal market, globalization and the new technologies of communications. In the digital era which based on technological development, public broadcasters need to keep up with current strategies, content for various audiences and digital platforms in multimedia. For this reason, the subject of“Public Service Broadcasting in the Digital Era – The Cases of BBC, TRT and MNB”has been chosen in order to research the revised public service broadcasting strategies in the digital age. In the first chapter, the concepts of public service broadcasting, global approaches, main principles, historical development, the changes of the neoliberal era, the challenges and problems of the digital age are discussed, while in the second chapter, the development of public broadcasting, such as BBC, TRT and MNB, are highlighted and the features of their activities. In addition, some of the digital services introduced in the new media environment have been examined. In the third chapter, the changes, advantages and opportunities brought by the new media and digital era to journalism, including IPTV service, and the demands of the audience are examined. Finally, the policies implemented in the digital environment and the new services offered by those three public broadcasters are compared, their common problems are identified, and core policies to survive in the future are discussed.