Besin tipi ve sıcaklığın sarcophaga crassipalpis (Macquart, 1839) (Dıptera: Insecta)'in hayat döngüsüne etkisi
Effect of food type and temperature on the life cycle of sarcophaga crassipalpis (Macquart, 1839) (Diptera: İnsecta)
  1. Tez No: 755162
  2. Yazar: MELTEM BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ZEYBEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli entomoloji, Diptera, İnsecta, Post Mortem Interval Sarcophaga crassipalpis, Sitokrom oksidaz I
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, adli vakalardaki ölüm sonrası geçen zamanı belirlemede kullanılması nedeniyle adli entomolojik yönden oldukça önem arz eden Sarcophaga crassipalpis türünün 5 farklı sıcaklık (15° C, 20° C, 25° C, 30° C, 32° C) ve 3 farklı besi yeri (kas doku, kalp doku, dil doku) ortamındaki gelişimi incelenmiştir. Beş farklı sıcaklıktaki kas doku, kalp doku ve dil doku besi yeri ortamında larva evrelerinin süreleri, pupa süresi, ergin yaşam süresi, pupa ile erginin ağırlıkları, ergin erkek ve dişi gelişim oranları belirlenmiştir. Sarcophaga crassipalpis türüne ait larva, pupa, ergin safhalarının farklı sıcaklık ile çeşitli besi yeri ortamlarındaki gelişim süreleri saat ve gün olarak tespit edilmiş ve optimum gelişim değerleri belirlenmiştir. Morfolojik tür teşhisi ile DNA analizi sonuçlarının uyumlu olduğu görülmüştür. Araştırmada elde edilen sonuçların adli vakalarda ölümden sonra geçen zaman aralığının doğru veya doğruya en yakın zamanın belirlenmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of Sarcophaga crassipalpis species, which is very important in the forensic entomological aspect due to the use of the post death time in judicial cases, was examined in the development of 5 different temperatures (15° C, 20° C, 25° C, 30° C, 32° C) and 3 different media (chicken heart, bovine minced meat, bovine tongue). In five different temperatures, muscle tissue, heart tissue and tongue tissue media, the duration of larvae stages, pupa duration, adult life expectancy, pupae weights, adult male and female development rates were determined. Sarcophaga crassipalpis type larvae, pupa, adult phases of different temperature and development times in various fattening environments were determined as clock and day and optimum development values were determined. Morphological species diagnosis and DNA analysis results were observed to be consistent. It was concluded that the results obtained in this study could be used to determine the time interval after the death in judicial cases.