Arşiv belgeleri çerçevesinde 1840-1924 yılları arasında musul vilayetinde yapılan arkeolojik çalışmalar (Devletler, arkeologlar ve eserler çerçevesinde)
Archaeological studies made in the village of mosul between 1840-1924 within the framework of states archive documents (İn the framework of states, archaeologists and artifacts)
  1. Tez No: 755239
  2. Yazar: AYŞE KÜBRA BİÇİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Müzecilik, Sanat Tarihi, Archive, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Müze-i Hümâyun, Kazı, Musul, Mezopotamya Tarihi, Müze-i Hümâyun, Excavation, Mosul, History of Mesopotamia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Coğrafi konumuyla önemli bir yere sahip olan Musul vilayeti, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından ötürü geniş bir arkeolojik mirasa sahiptir. Tarihsel sürece baktığımızda Musul ve çevresinde birçok farklı devlet hem ticari faaliyetlerde bulunmuşlar hem de geçmiş uygarlıklardan kalan ve kutsal kitaplarda geçen antik kentleri aramışlardır. Başta İngiltere, Fransa, Amerika ve Almanya gibi devletler burada bazı antik yerleşim alanlarında kazılar yapmışlardır. Bu tezde 1840-1924 yılları arasında Musul vilayetinde Kale-i Şarkat, Koyuncuk, Horsabad ve Musul çevresinde Babil ve Tello'da yapılan kazılar ele alınmıştır. Farklı devletler, devletlerle bağlantılı müzeler ve kurumlar tarafından desteklenen arkeologlar sadece bir bölgede değil birkaç farklı bölgede kazı çalışmaları yapmıştır. Kazılar neticesinde bulunan eserlerin İslam sanatının bölgedeki varlığına ışık tutacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada kazıları yürüten devletlere ve kazılarda çalışmış arkeologlara dair veriler arşiv belgeleri kapsamında irdelenmiştir. Müze-i Hümâyun'un söz konusu kazılardaki etkisi üzerinde durulmuştur. Kazılarda bulunan eserlerin nakliyesi ve kazılarda görev alan Müze-i Hümâyun çalışanlarından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The province of Mosul, which has an important place with its geographical location, has a wide archaeological heritage as it is home to many civilizations. When we look at the historical process, many different states in and around Mosul have both engaged in commercial activities and searched for ancient cities from past civilizations that are mentioned in holy books. States such as England, France, America and Germany in particular made excavations in some ancient settlements here. In this thesis, the excavations carried out in the Kale-i Şarkat, Koyuncuk, Horsabad and its environs in the province of Mosul between 1840-1924 in Babylon and Tello are discussed. Archaeologists, supported by different states, museums and institutions affiliated with the states, have excavated not only in one region but also in several different regions. It is predicted that the works found as a result of the excavations will shed light on the existence of Islamic art in the region. In this study, the data on the states that carried out the excavations and the archaeologists who worked in the excavations were examined within the scope of archival documents. The effect of the Museum-i Hümâyun on the excavations in question was emphasized. The transportation of the artifacts found in the excavations and the employees of the Müzei Hümâyun who took part in the excavations were mentioned.