Living with contamination obsessions and cleaning compulsions in the Covid-19 pandemic: A qualitative study
Covid-19 pandemisinde kontaminasyon takıntıları ve temizlik kompulsiyonları ile yaşamak: Nitel bir çalışma
  1. Tez No: 755353
  2. Yazar: DENİZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, OKB, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA), Kontaminasyon obsesyonları & Temizlik kompulsiyonları, The Covid-19 pandemic, OCD, Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), Contamination obsessions & Cleaning compulsions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Covid-19 pandemisinin hayatımıza girmesiyle, hijyene ve virüs bulaşını azaltmaya yönelik dünya çapında birçok önlemler alındı. Bu süreçten en çok etkilenen gruplardan birinin ise, OKB tanısı olan ve özellikle kontaminasyon obsesyonları ve temizlik kompulsiyonları deneyimleyen kişiler olduğu düşünülmüştür. Bu sebeple bu çalışmanın amacı, bu grubun üyelerinin pandemi sürecinden nasıl etkilendiğini ve neler deneyimlediklerini öğrenmektir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) kullanılmıştır. Bu analiz yönteminde, katılımcılarla Online görüşmeler yapılmıştır ve onlara açık uçlu sorular sorulmuştur. Katılımcıların sözel ifadelerinin tematik analizi sonucunda, 2 tane üst temaya ve 6 tane temaya ulaşılmıştır. 'Covid-19 Pandemisiyle Birlikte' adlı üst temanın temaları; 'Hayat Düzeni', 'Perde Görevi', 'Anormalin Normale Dönüşü', ve 'Covid-19 Algısı'dır. Diğer üst tema olan 'OKB'nin Gölgesi Altında'ki temalar ise 'Semptom İşlevi' ve 'Yıpranan Fonksiyonellik'tir. Katılımcıların ifadeleri incelendiğinde, çoğunluğunun pandemi nedeniyle OKB semptomlarında artış olduğu görülmüştür. Bu artışın sebepleri arasında, başlıca, pandemi sürecinin hayat tarzlarındaki yarattığı ani değişiklikler ve kişilerde sebep olduğu kaygı & stres vardır. Fakat bazı katılımcılar ise pandemiden olumlu yönde etkilenmiştir. Pandemi, bazı katılımcıların, normalde başkaları tarafından yargılanan davranışlarına perde görevi görmüştür. Hatta bu kişilerin kendilerini daha normal hissetmesinde de rol oynamıştır. Süreç boyunca OKB semptomlarının hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın bulgularına bakıldığında, pandemi sürecinin öznel bir şekilde deneyimlendiği ve OKB deneyimlerinin kişi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz yönde etki edebileceği düşünülmektedir. Bu alanda daha çok kişiyle ve farklı araştırma yöntemleri kullanılarak çalışmalar yapılmasının, hem bu pandeminin hem de gelecekte gerçekleşebilecek olası pandemilerin OKB tanısı olan kişilerdeki etkilerini öngörebileceği ve uygun müdahale yöntemleri oluşturulmasında yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the entry of the Covid-19 pandemic into our lives, many measures have been taken worldwide to reduce virus transmission and increase hygiene behaviors. It is believed that one of the groups most affected by this process is those diagnosed with OCD, especially those with contamination obsessions and cleaning compulsions. For this reason, this research aims to learn how this group is affected by the pandemic process and what they have been experiencing during the pandemic. For this purpose, Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) was used in this study. In this analysis method, Online interviews were conducted with the participants, and open-ended questions were asked to them. As a result of the thematic analysis of the verbal expressions of the participants, 2 superordinate themes and 6 themes were reached. The themes of the first subordinate theme named 'Along with the Covid-19 Pandemic' are 'Life Order', 'Curtain Function', 'Abnormal Turned into Normal', and 'The Covid-19 Perception'. The themes of the second subordinate theme named 'In the Shadow of OCD', are 'Symptom Function' and 'Deteriorated Functioning'. When the statements of the participants were examined, it was seen that the majority of them had an increase in OCD symptoms due to the pandemic. Among the reasons for this increase are the sudden changes in the lifestyle, loss and stress caused by the pandemic. However, some participants were positively affected by the pandemic. Furthermore, the Covid-19 pandemic has also acted as a curtain for some participants' behaviors that are normally judged by others. Even the pandemic played a role in making these people feel more normal. Moreover, throughout the pandemic process, OCD symptoms have had both positive and negative effects. Considering the findings of this study, it is thought that the Covid-19 pandemic is experienced subjectively and OCD experiences can have both positive and negative effects on the participants. It is thought that conducting studies in this direction with more people and using different research methods will predict the effects of both the Covid-19 pandemic, and possible pandemics that may occur in the future on people diagnosed with OCD, and will help in the creation of appropriate intervention methods.