Ebelerde iş yükü ve örgütsel bağlılık ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of workload and organizational commitment relationship among midwives
  1. Tez No: 755420
  2. Yazar: SALİH CAN KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Yönetimi, İnsan Kaynakları, Örgütsel Planlama, Hospital Management, Human Resources, Organizational Planning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ebelerde İş Yükü ve Örgütsel Bağlılık İlişkisinin Değerlendirilmesi Bu çalışma, Anadolu Ebeler Derneği'ne üye olan ebelerin iş yükü algısı ve örgütsel bağlılık düzeyini belirlemek, iş yükü ve örgütsel bağlılığın sosyo-demografik ve mesleki özelliklere göre farklılığını ortaya koymak ve iş yükü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla Covid-19 pandemi döneminde yapılmıştır. Araştırmanın türü analitik ve kesitseldir. Çalışmanın evrenini Derneğe üye olan 350 ebe oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem çekilmeyerek evrenin tamamına ulaşılmak hedeflenmiştir. Araştırma 272 ebe ile gerçekleştirilmiş ve evrenin %77,7'sine ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında, Duxbury ve Higgins (1994), tarafındanngeliştirilen“İş Yükü Ölçeği”ile Meyyer ve ark. (1993), tarafından geliştirilen“Allen ve Meyer'in Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler google forms aracılığı ile toplanmış ve elde edilen sonuçlar SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; iş yükü ile öğrenim durumu, gelir memnuniyeti, çalışılan kurum, çalışılan birim, görev unvanı ve çalışma şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. İş yükü ile yaş, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve meslekteki toplam çalışma süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Örgütsel bağlılık ile gelir memnuniyeti, çalışılan kurum, görev unvanı ve çalışma şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Örgütsel bağlılık ile yaş, medeni durum, öğrenim durumu, çocuk sahibi olma durumu, çalışılan birim ve meslekteki toplam çalışma süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İş yükü ile örgütsel bağlılık alt boyutlarından“duygusal bağlılık”ve“normatif bağlılık”arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmış ancak iş yükü ile diğer alt boyut olan“devam bağlılığı”arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İş yükü ile toplam örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırma grubunun iş yükü düzeyleri arttıkça örgütsel bağlılık düzeylerinin azaldığı, iş yükü düzeyi azaldıkça örgütsel bağlılık düzeyinin arttığı saptanmıştır. Tüm bu bulgular neticesinde özellikle Covid-19 pandemi sürecinde ebeler nezdinde tüm sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltmak için hastanelerde aylık ve yıllık doğum sayıları, bölgesel açıdan ise doğurganlık oranları dikkate alınarak insan gücü planlaması yapılabilir, görev tanımları dışındaki işlerin yapılmasını önlemek amacı ile yönetsel işleri yapacak çalışanlar istihdam edilebilir, ebelere ve ailelerine yönelik kurumsal ve sağlık sistemi genelinde psikolojik ve sosyal destek programları oluşturulabilir, çalışma biçimi ve çalışma saatlerinde düzenlemeler yapılarak çalışanların örgüte bağlılığı artırılabilir. Ebelerin iş yükünü artıran ve örgütsel bağlılığını düşüren nedenler niteliksel araştırmalarla ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Workload and Organizational Commitment Relationship Among Midwives This study was carried out in order to determine the workload perception and organizational commitment level of the midwives who are members of the Anatolian Midwives Association, to reveal the difference between workload and organizational commitment according to socio-demographic and professional characteristics, and to determine the relationship between workload and organizational commitment during the Covid-19 pandemic period. has been made. The type of research is analytical and cross-sectional. The universe of the study consists of 350 midwives who are members of the Association. In the study, it was aimed to reach the entire universe by not drawing a sample. Attachment was carried out with 272 midwives and 77.7% of the population was reached. In data collection, the“Workload Scale”developed by Duxbury and Higgins (1994) and Meyyer et al. (1993),“Allen and Meyer's Three Dimensional Organizational Commitment Scale”was used. The data were collected through google forms and the results were analyzed with the SPSS program. In the results of working; It was found that there is a statistically significant difference between workload and education level, income satisfaction, institution, unit, job title and working style. No statistically significant difference was found between workload and age, marital status, having a child, and total working time in the profession. A statistically significant difference was found between organizational commitment and income satisfaction, institution, job title and working style. There was no statistically significant difference between organizational commitment and age, marital status, educational status, having a child, working unit and total working time in the profession. A statistically significant difference was found between workload and organizational commitment sub-dimensions“emotional commitment”and“normative commitment”, but no significant difference was found between workload and the other sub-dimension“continuance commitment”. A statistically significant difference was found between workload and total organizational commitment. It was determined that as the workload level of the research group increased, the level of organizational commitment decreased, and as the workload level decreased, the level of organizational commitment increased. As a result of all these findings, in order to reduce the workload of all healthcare professionals, especially during the Covid-19 pandemic process, manpower planning can be made by taking into account the monthly and annual number of births in hospitals and the fertility rates in terms of regional, employees who will do managerial work in order to prevent the work out of their job descriptions. Employees can be employed, psychological and social support programs can be created throughout the institutional and health system for midwives and their families, and the commitment of employees to the organization can be increased by making arrangements in working style and working hours. The reasons that increase the workload of midwives and decrease their organizational commitment can be revealed through qualitative research.