Obezite hipoventilasyon sendromlu hastalarda egzersiz eğitiminin egzersiz kapasitesi ve uyku kalitesi üzerine etkileri
Effects of exercise training on exercise capacity and sleep quality in patients with obesity hypoventilation syndrome
  1. Tez No: 967257
  2. Yazar: ECE AÇIKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKŞEN KURAN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite Hipoventilasyon Sendromu, Egzersiz Kapasitesi, Uyku Kalitesi, Egzersiz, Obesity Hypoventilation Syndrome, Exercise Capacity, Sleep Quality, Exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş: Obezite hipoventilasyon sendromu (OHS), obez bireylerde gündüz hiperkapnisi ile seyreden, uyku ile ilişkili solunum problemlerinin eşlik ettiği bir klinik tablodur. Amaç: Çalışmamızın amacı OHS'li hastalarda egzersiz eğitiminin egzersiz kapasitesi ve uyku kalitesi üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Metod: Çalışmaya 44 olgu dahil edildi. Olgular randomize edilerek egzersiz grubu ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Egzersiz grubu haftanın iki günü fizyoterapist gözetiminde, haftanın üç günü ev egzersizi olarak aerobik egzersiz, haftanın bir günü fizyoterapist gözetiminde, haftanın iki günü ev egzersizi olarak kuvvetlendirme egzersiz eğitimine alındı. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara diyet programı verildi. Hastaların egzersiz kapasitesi altı dakika yürüme testi, uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, gündüz uykululuk durumu Epworth Uykululuk Ölçeği, vücut kompozisyonu biyoelektriksel impedans analiz ve antropometrik ölçümler, periferik kas kuvveti hand held dinamometre, kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi, fiziksel aktivite seviyesi pedometre, emosyonel durum Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili ile değerlendirildi. Değerlendirmeler tedavi öncesinde ve 10 haftalık tedavi programı sonrasında yapıldı. Bulgular: Çalışma egzersiz grubunda 20 olgu (49.20±7.85 yıl, 10K/10E) kontrol grubunda 20 (52.85±5.16 yıl, 7K/13E) olgu olmak üzere toplam 40 olgu ile tamamlandı. Altı dakika yürüme mesafesinde, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksinin toplam puanı ve öznel uyku kalitesi, alışılmış uyku etkinliği alt boyutlarında, Epwort Uykululuk Ölçeği toplam puanında, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde, alt ve üst ekstremite kas kuvvetinde, kavrama kuvvetinde, fiziksel aktivite seviyesinde, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeğinin anksiyete alt boyutunda, Nottingham Sağlık Profilinin toplam puanı ile uyku, emosyonel durum ve fiziksel aktivite alt boyutunda gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Sonuç: Çalışmamız OHS'li hastalarda egzersiz eğitiminin egzersiz kapasitesi ve uyku kalitesi üzerine etkili bir tedavi yaklaşımı olduğunu göstermiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar, egzersiz eğitiminin OHS'nin yönetiminde etkili bir tedavi seçeneği olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obesity hypoventilation syndrome (OHS) is a clinical condition characterized by daytime hypercapnia in obese individuals, often accompanied by sleep-related breathing disorders. Objective: The aim of this study was to compare the effects of exercise training on exercise capacity and sleep quality in patients with obesity hypoventilation syndrome. Methods: The study included 44 cases. The participants were randomized into two groups: the exercise group and the control group. The exercise group participated in aerobic exercise under physiotherapist supervision twice a week and at home three times a week, and performed strengthening exercises under supervision once a week and at home twice a week. All participants were prescribed a dietary program. Exercise capacity was assessed using the six-minute walk test; sleep quality using the Pittsburgh Sleep Quality Index; daytime sleepiness using the Epworth Sleepiness Scale; body composition using bioelectrical impedance analysis and anthropometric measurements; peripheral muscle strength using a hand-held dynamometer; grip strength using a Jamar hand dynamometer; physical activity level using a pedometer; emotional status using the Hospital Anxiety and Depression Scale; and quality of life using the Nottingham Health Profile. Assessments were conducted before and after the 10-week intervention. Results: The study was completed with a total of 40 participants, including 20 cases in the exercise group (49.20 ± 7.85 years, 10F/10M) and 20 cases in the control group (52.85 ± 5.16 years, 7F/13M).Statistically significant differences between groups were observed in the six-minute walk distance, total score and subscales of subjective sleep quality and habitual sleep efficiency of the Pittsburgh Sleep Quality Index, total score of the Epworth Sleepiness Scale, waist and hip circumference, lower and upper extremity muscle strength, grip strength, physical activity level, anxiety subscale of the Hospital Anxiety and Depression Scale, and total score and subscales of sleep, emotional status, and physical activity of the Nottingham Health Profile (p0.05). Conclusion: Our findings demonstrate that exercise training is an effective therapeutic approach for improving exercise capacity and sleep quality in patients with OHS. These results suggest that exercise training may be considered a beneficial treatment option in the management of OHS.