Polislerde öz denetim, sosyal sorun çözme becerisi, psikolojik sağlamlık ve duyguları ifade etme arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationship between self-control,social problem solving skills, psychological resilience and expressing emotions in police officers
- Tez No: 755499
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Public Administration, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Polis, Öz Denetim, Sosyal Sorun Çözme, Duyguları İfade Etme, Psikolojik Sağlamlık, Police, Self-Control, Social Problem Solving, Expressing Emotions, Psychological Resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada polislerde öz denetim, sosyal sorun çözme becerisi, psikolojik sağlamlık ve duyguları ifade etme arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye‟de Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polisler oluşturmaktadır. Örneklem ise Trabzon ve Rize illerinde görev yapan ve amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak ulaşılabilen 200 erkek ve 14 kadın toplam 214 emniyet mensubundan oluşmuştur. Gerçekleştirilen bu araştırma, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamında veriler yüz yüze toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Öz Denetim Ölçeği (ÖDÖ), Sosyal Sorun Çözme Envanteri (SSÇE), Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (YPS) ve Duyguları İfade Etme Ölçeği (DİEÖ) kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyonu kullanılmıştır. Ayrıca katılımcılara ilişkin bulgular ile ölçek puanlarına ait tanımlayıcı bulguların tespitinde frekans ve yüzde analizi ile aritmetik ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öz denetim, sosyal sorun çözme becerileri, psikolojik sağlamlık ve duyguları ifade edebilme arasındaki ilişkilerin tamamı güçlü derecede pozitif ve anlamlı bulunmuştur. Öz denetim, sosyal sorun çözme becerileri, psikolojik sağlamlık ve duyguları ifade edebilmenin demografik ve mesleki özelliklere göre karşılaştırılması sonucunda ise öncelikle bunların tamamının ii cinsiyete, yaşa, eğitim durumuna, meslekteki görev süresine, günlük çalışma süresine ve algılanan ekonomik düzeye göre anlamlı farklılık oluştuğu belirlenmiştir. Kadınların; öz denetim kapasiteleri, sosyal sorun çözme becerileri, psikolojik sağlamlıkları ve duygularını ifade edebilme becerileri erkeklerden anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between self-control, social problem solving skills, psychological resilience and expressing emotions in police officers. It will also be examined whether the variables differ depending on the demographic characteristics of the individuals. The universe of the research consists of the police officers working under the General Directorate of Security in Turkey. The sample consisted of 200 men and 14 women, a total of 214 members of the constabulary, who worked in the provinces of Trabzon and Rize and could be reached using the purposive sampling method. This research was carried out in correlational survey model. During the analysis of the data, data were collected through a face-to-face data collection questionnaire. Participants were evaluated with the Personal Information Form, Self-Control Scale (SCS), Social Problem Solving Inventory (SPSI), The Resilience Scale for Adults (RSA), and the Level of Expressed Emotion (LEE) Scale. The analysis of the data collected within the scope of the research was made using the SPSS 25.0 program. During the analysis of the data were used the t-test, analysis of variance (ANOVA), multiple comparison (posthoc). In addition, frequency and percentage analysis and descriptive statistics such as arithmetic mean and standard deviation were used to determine the findings related to the participants and the descriptive findings of the scale scores. As a result of the research, all of the relationships between self-control, social problem-solving skills, resilience and expressing emotions were found to be strongly positive and significant. As a result of the comparison of self-control, social problem-solving skills, resilience and expressing emotions according to demographic and occupational characteristics, it was determined that all of them differed significantly according to gender, age, education level, tenure in the profession, daily working time and perceived economic level. Women's self-control levels, social problemsolving skills, psychological resilience and their ability to express emotions were found to be significantly higher than men.