Öğretmenlerin öğretim programına bağlılıkları, eğitim felsefelerine yönelik eğilimleri ve öğretme öğrenme süreci yeterlilik algıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' commitment to the curriculum, their tendency towards educational philosophy and their perceptions of efficiency in the teaching-learning process
  1. Tez No: 755524
  2. Yazar: HASAN ZÖĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, Öğretim Programına Bağlılık, Eğitim Felsefeleri, Öğretme Öğrenme Süreci Yeterlilikleri, Teachers, Commitment to the Curriculum, Educational Philosophies, Competencies in Teaching Learning Process
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin öğretim programına bağlılıkları, eğitim felsefelerine yönelik eğilimleri ve öğretme öğrenme süreci yeterlilik algıları arasındaki ilişkileri incelemektir. Korelasyonel desende tasarlanan bu araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılı, Balıkesir ili merkez ilçelerinde yer alan resmî devlet liselerinde görevli bulunan 400 branş öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araöları ile elde edilen verilerle yapılan analizlerde yüzde, sıklık, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile birlikte iki kategorili farklı grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplar t-testi, daha fazla değişken gruplarını karşılaştırırken bir yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Öğretmenlerin öğretim programına bağlılık, eğitim felsefelerine yönelik eğilimleri ve öğretme öğrenme süreci yeterlilik algıları arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde pearson-korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Öğretmenlerin eğitim felsefelerine yönelik eğilimleri ve öğretme öğrenme süreci yeterlilik algılarının öğretim programına bağlılıklarını yordama gücünü belirlemede aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlara göre, öğretmenlerin öğretim programına bağlılıklarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretim programına bağlılığın mesleki kıdem ve görev yaptıkları okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğretmenlerin eğitim felsefesi eğilimleri incelendiğinde, en yüksek ilerlemecilik felsefesine sahip oldukları ve bunu sırasıyla yeniden kurmacılık, daimicîlik ve esasicilik felsefesi eğilimlerinin izlediği saptanmıştır. Bu eğilimler cinsiyet, derse girdiği alan, mesleki kıdemi ve görev yaptıkları okul türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedirler. Öğretmenlerin öğretme öğrenme süreci yeterlilik algıları incelendiğinde, en çok kendilerini sınıf yönetiminde yeterli gördükleri ve bunu sırayla öğretimi planlama, öğrenme ortamı ve materyal, öğretimi çeşitlendirme ve ders dışı etkinlikler yeterliliklerinin izlediği belirlenmiştir. Öğretme öğrenme süreci yeterliliklerinin cinsiyet ve mezuniyet türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizinde, öğretmenlerin öğretim programına bağlılıkları ile eğitim felsefelerine yönelik eğilimleri ve öğretme öğrenme süreci yeterliliklerine yönelik algıları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise öğretmenlerin eğitim felsefelerine yönelik eğilimleri ve öğretme öğrenme süreci yeterliliklerinin öğretim programına bağlılık üzerinde anlamlı yordayıcı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationships between teachers' commitment to the curriculum, their tendencies towards educational philosophies, and their perceptions of competencies in the teaching-learning process. This research, which was designed according to the correlational research design, was carried out with 400 branch teachers working in official state high schools in the central districts of Balıkesir province in the 2018-2019 academic year. In the analyzes made with the data obtained with the data collection tools, the percentage, frequency, arithmetic mean and standard deviation values as well as the independent groups t-test were used in the comparisons of two categories of different groups, and one-way analysis of variance was used when comparing groups of more variables. Pearson-correlation coefficient was used to determine the significant relationships between teachers' commitment to the curriculum, their tendencies towards educational philosophies, and their perceptions of efficacy in the teaching-learning process. A stepwise regression analysis was conducted to determine the predictive power of teachers' tendencies towards educational philosophies and their perceptions of teaching-learning process competencies in their commitment to the curriculum. According to the results of the research, it was seen that the teachers' commitment to the curriculum was at a high level. Significant differences were found according to the variables of adherence to the curriculum, professional seniority and the type of school they work in. When the educational philosophy tendencies of the teachers were examined, it was determined that they had the highest progressivism philosophy, followed by the tendencies of reconstructionism, perennialism and essentialism philosophy, respectively. These tendencies show significant differences according to the variables of gender, field of study, professional seniority and the type of school they work in. When the teachers' perceptions of proficiency in the teaching-learning process were examined, it was determined that they found themselves competent in classroom management the most, followed by the competences of planning instruction, learning environment and materials, diversifying instruction, and extracurricular activities. It was found that the teaching-learning process competencies differed significantly according to the variables of gender and graduation type. In the correlation analysis, significant relationships were found between teachers' commitment to the curriculum and their tendencies towards educational philosophies and their perceptions of teaching-learning process competencies. As a result of the regression analysis, it was determined that teachers' tendencies towards educational philosophies and teaching-learning process competencies were significant predictors of commitment to the curriculum.