Tasavvuf edebiyatında münâcât ve Halis Emek'in Münâcât-ı Mevlid-i Nebîsi
The example of münâcât and Halis Emek's Münâcât-ı Mevlid-i Nebi in tasavvuf literature
- Tez No: 755604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, münâcât, Mevlid-i Nebî, Hz. Peygamber, Sufism, münâcât, Mevlid-i Nebî, Prophet
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tasavvufun“Kulu Allah'a, Allah'ı da kula sevdirme”hedefi göz önüne alındığında mutasavvıfların gerek mensur gerekse manzum olarak yapmış oldukları münacaatları da yukarıda ifade ettiğimiz amaca götüren metodlardan bir tanesi olarak ele alınabilir. Bu metod doğrultusunda münacaatın maksadını Allah'ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanma ve kulun yaratanına karşı sevimli görünme arzusu olarak değerlendirebiliriz. Bu doğrultuda münâcât, mutasavvıfın yaratanını tanıdığı nispette ve kendi acziyet ve mahviyetini hissettiği derinlikte gerek manzum ve gerek mensur olarak Rabbine olan dua ve niyazı olarak anlaşılabilir. Tasavvuf (tekke) edebiyatında münâcâtın anlamı, yeri, önemi, mensur ve manzum başlıca örnekleri, âlim ve mutasavvıf bir şahsiyet olan Erzurumlu Halis Emek'in hayatı, kişiliği, ilmî birikimi çalışmanın genel şemasını teşkil etmektedir. Halis Emek'in kaleme aldığı türkçe manzum münâcâtı, Hz. Ebubekir'e atfedilen“الهي يا بلطفك جود ”münâcât kasidesine yazdığı tahmisi ve Münâcât-ı Mevlîd-i Nebî metninin aslı verilip çeviri ve incelemesi yapılarak çalışmanın ana gövdesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Considering that one of the main purposes of Sufism is“to make the servant of Allah love Allah to the servant”, we can evaluate the mysticism of the Sufis as the desire to gain the consent of Allah. In this respect, mubarak can be understood as a prayer and prayer to his Lord, both in verse and prose, to the extent that the sufist recognizes his creator and in the depth he feels his own weakness and destruction. In this study, which consists of two main chapters and conclusions, the meaning, place, importance and prose and verse examples of mubarak in Sufism (dervish lodge) literature are mentioned and information about the life, personality and scientific accumulation of Halis Emek, who is a scholar and mystic person, is given. Later, Halis Emek teacher Hz. The original text of Münâcât-ı Mevlîdi'n-Prophet was given with his prediction in the ode of“الهي يا بلطفك جود ”attributed to Abu Bakr, translation and analysis was made.