Pandemi sürecinde okul öncesi öğretmenlerinin iş-aile yaşam dengesi
Work-family life balance of pre-school teachers in the pandemic process
  1. Tez No: 755750
  2. Yazar: FATMA BENGİSU UYKUSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Aile Yaşam Dengesi, Pandemi, Okul Öncesi Öğretmeni, Work Family Life Balance, Pandemic, Preschool Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 Pandemisi boyunca eğitim vermeye devam eden okul öncesi öğretmenlerinin iş-aile yaşam dengesini ayrıntılı olarak araştırmaktır. Çalışma nitel bir araştırma olup, deseni nitel araştırmalarda kullanılan durum çalışmasıdır. Bu çalışmada veriler nitel veri toplama aracı olan görüşme tekniği kullanılarak bilgi toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında, İstanbul ilindeki uzaktan eğitim deneyimi olan 30 okul öncesi öğretmenden oluşmaktadır. Öğretmenlere yönelik iki ayrı form altında sorular sorulmuştur. İlk bölümde araştırmaya gönüllü olarak katılım sağlayan öğretmenlere ait demografik bilgilere yönelik sorular hazırlanmıştır. İkinci bölümde ise araştırmanın amacına yönelik yarı yapılandırılmış görüşme soruları bulunmaktadır. Bu verilerden yararlanarak kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda bireylerin iş-aile ve yaşam dengesini sağlayamamalarının hazır bulunuşluk düzeyleri ile ilgili olduğu görülmektedir. Evde işe ilişkin çalışma sürdürmek ve aile rollerinin benimsenmesi, iş-aile yaşam dengesinin sağlanmasında etkin rol oynadığı tespit edilmiştir. Pandemi sürecinden evden çalışmak herkes için zorlu ve yorucu olmuştur. İlk defa karşılaşılan bir hastalık olması sebebiyle de insanlar hem sağlığı hakkında endişelenmiş hem de evden çalışmaya devam etmek için çaba göstermiştir. Süreç ilerledikçe var olan duruma alışılmış olsa da okul öncesi öğretmenleri için zorlayıcı bir süreç olduğu araştırmada açıkça ortaya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate in detail the work-family life balance of preschool teachers who continue to teach during the Covid-19 Pandemic. The study is a qualitative research and its design is a case study used in qualitative research. In this study, data were collected using the interview technique, which is a qualitative data collection tool. The study group of the research consists of 30 preschool teachers with online education experience in Istanbul in the 2020-2021 academic year. Questions were asked under two separate forms for teachers. In the first part, questions about the demographic information of the teachers who voluntarily participated in the research were prepared. In the second part, there are semi-structured interview questions for the purpose of the research. Using this data, codes and themes were created. As a result of the research, it is seen that the inability of individuals to maintain work-family and life balance is related to their readiness levels. It has been determined that working at home and adopting family roles play an active role in ensuring work-family life balance. Working from home during the pandemic process has been challenging and tiring for everyone. Since it is a disease encountered for the first time, people both worried about their health and made an effort to continue working from home. Even though the existing situation has become accustomed as the process progresses, it has been clearly revealed in the research that it is a challenging process for preschool teachers.