Sınıf öğretmenlerinin oyunlaştırma yaklaşımına dayalı fenomenolojik bir araştırma
A phenomenological research based on the gamification approach of classroom teachers
- Tez No: 755751
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyunlaştırma, Eğitimde Oyunlaştırma, Game, Gamification, Gamification in Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Eğitimde oyunlaştırma yaklaşımıyla ilgili araştırmalar, çeşitli öğrenim düzeylerinde, çeşitli öğrenme ortamlarında öğrenenlerin bakış açısından yapılan çalışmalar olarak alan-yazında yer almaktadır. Ulusal ve uluslararası alan yazın incelediğinde oyunlaştırma yaklaşımına dair çeşitli öğrenim düzeylerinde ve öğrenme ortamlarında öğrencilerin motivasyon, akademik başarı ve görüşlerine yer verilen çalışmalar ile karşılaşılmıştır. Yapılan çalışmanın oyunlaştırma yaklaşımına dair sınıf öğretmenlerin edindikleri deneyimlerine ve görüşlere yer vermesi adına alan-yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca oyunlaştırma kavramına yönelik çalışma yapmak isteyen öğretmenlere de rehberlik edeceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın problemi, sınıf öğretmenlerinin oyunlaştırma yaklaşımına ilişkin deneyimlerine dayalı görüşleri nelerdir? şeklinde belirlenmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, oyunlaştırma deneyimi olan sınıf öğretmenlerinin algılarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın alt problemleri şunlardır: 1) Oyunlaştırma yaklaşımı sınıf öğretmenleri tarafından nasıl tanımlanıp kavramsallaştırmaktadır? 2) Oyunlaştırma yaklaşımı hangi koşullarda/ortamlarda deneyimlenmektedir? 3) Oyunlaştırma yaklaşımıyla ilgili deneyimlere dayalı hangi algılar oluşmaktadır? Oyunlaştırma yaklaşımı konusunda deneyim ve bilgiye sahip farklı illerden 9 sınıf öğretmeniyle görüşme yapılmıştır. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Fenomenolojik araştırma, bireylerin kendi bakış açılarından deneyim ve algılarını inceleyerek derinlemesine ortaya çıkarmaya hedefleyen bir araştırma desenidir. Araştırma kapsamında derinlemesine veri toplamak ve çalışmanın konusuna uygun olması nedeniyle amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme seçilmiştir. Bu çalışmada önceden belirlenmiş ölçüt örneklem çerçevesinde görüşme formu yoluyla veriler toplanmıştır. Verilerin toplanmasında 8 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerde, veri analizi yöntemlerinden tematik analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik için alanında uzman 2 bilim uzmanından görüş alınmıştır. Alınan görüşler kapsamında görüşme soruları tekrar düzenlenerek fenomenolojik araştırmaya uygun hale getirilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, sınıf öğretmenlerinin oyunlaştırma yaklaşımını eğitimde kullanmayı tercih ettikleri alanlara yönelik algılar oluşturdukları belirlenmiştir. Bilişsel becerilere yönelik alanlarda oyunlaştırmayı sıklıkla kullanan sınıf öğretmenlerinde kalıcı öğrenme, zengin eğitim ortamı, derse yönelik olumlu tutum eğilimi, akademik başarı yönelik algılar oluşurken, duyuşsal becerilere yönelik alanlarda oyunlaştırmayı sıklıkla kullanan sınıf öğretmenlerinde akran iletişimi, motivasyon, davranış kazandırmaya yönelik algılar oluştuğu sonucuna varılmıştır. Sınıflarında oyunlaştırma yaklaşımını düşünen öğretmenler geniş çerçevede araştırma yapmalı ve örnek ders planlarını inceleyerek adım adım ilerlemelidir. Oyunlaştırma yaklaşımıyla oluşturulan ders planlarında her öğrencinin başarabileceği etkinlik ve adımlara yer verilmeli, akran iletişimi, iş birliğine yönelik etkinlikler içermelidir.
Özet (Çeviri)
Researches on gamification approach in education take place in the literature as studies conducted from the point of view of learners at various learning levels and in various learning environments. When the national and international literature is examined, studies on the gamification approach that include students' motivation, academic success and opinions in various learning levels and learning environments have been encountered. It is thought that the study will contribute to the literature in order to include the experiences and opinions of classroom teachers about the gamification approach. In addition, it is thought that it will guide teachers who want to work on the concept of gamification. The problem of this study is, what are the opinions of the classroom teachers based on their experiences about the gamification approach? determined as. The main purpose of this research is to reveal the perceptions of classroom teachers with gamification experience. For this purpose, the sub-problems of the research are as follows: 1) How is the gamification approach defined and conceptualized by classroom teachers? 2) In which conditions/environments is the gamification approach experienced? 3) What perceptions are formed based on experiences about the gamification approach? Interviews were held with 9 classroom teachers from different cities who have experience and knowledge about gamification approach. The phenomenology design, which is one of the qualitative research designs, was used in the research. Phenomenological research is a research design that aims to reveal the experiences and perceptions of individuals from their own perspectives in depth. Criterion sampling was chosen from purposive sampling methods because it was appropriate to the subject of the study and to collect in-depth data within the scope of the research. In this study, data were collected through an interview form within the framework of a predetermined criterion sample. A semi-structured interview form consisting of 8 questions was used to collect the data. In the data obtained, thematic analysis approach, one of the data analysis methods, was used. For validity and reliability, opinions were taken from 2 experts in the field. Within the scope of the opinions received, the interview questions were rearranged and made suitable for phenomenological research. According to the results obtained in the research, it was determined that the classroom teachers formed perceptions about the areas they preferred to use the gamification approach in education. It has been concluded that while primary school teachers who frequently use gamification in areas of cognitive skills have perceptions of permanent learning, rich educational environment, positive attitude towards the course, and academic success, perceptions of peer communication, motivation and gaining behavior are formed in classroom teachers who frequently use gamification in areas of affective skills. Teachers considering the gamification approach in their classrooms should conduct extensive research and proceed step by step by examining sample lesson plans. Lesson plans created with the gamification approach should include activities and steps that each student can achieve, and include activities for peer communication and collaboration.