Web of scıence veri tabanında yayınlanan uzaktan eğitim temalımakalelerin bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of distance education themed articlespublished in web of science database
  1. Tez No: 755772
  2. Yazar: HAKİME ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AGAH TUĞRUL KORUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Covid-19, Bibliyometrik analiz, Web Of Science, VOSviewer, Distance education, Covid-19, Bibliometric analysis, Web Of Science, VOSwiewer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı Web Of Science (WOS) veri tabanında 1975-2022 yılları arasında yayınlanan uzaktan eğitim temalı makalelerin bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesi ve uzaktan eğitim araştırmalarının mevcut akademik durumunun ortaya konmasıdır. Bu doğrultuda WOS veri tabanında yer alan 2270 adet makale, atıf istatistiği, ortalama atıf sayısı, toplam alınan atıf sayısı, makalelere atıf yapan makale sayısına, araştırma alanına, yayınlandığı dergiye, yayınlayan yazara, yayınlayan yazarın bağlı olduğu kuruma, destekleyen finansal kuruluşlara göre incelenmektedir. Aynı zamanda yayınlandığı ülkeye, dile, yıla göre, makalelerin kitap seri başlıklarına göre, makalelerin endeks analize, makalelerin anahtar kelime analizine göre incelenmektedir. Ek olarak, çalışmada VOSviewer programı kullanılarak bibliyometrik veriler; ilk 1000 makalenin anahtar kelime analizi,“Distance Education”,“Covid-19”ve“Bibliometric Analysis”kelimelerinin oluşturduğu bağlar, 2270 adet makalenin ülkelere göre analizi, bilimsel haritalama yöntemi ile görselleştirilmektedir. Çalışma sonucuna göre uzaktan eğitim konulu 2270 adet makalenin ortalama atıf sayısı 38.96, toplam alınan atıf sayısı 88.442 ve makalelere atıf yapan makale sayısı ise 84.282 olarak görülmektedir. En yüksek atıf sayısına sahip yayın“The socio-economic implications of the coronavirus pandemic (Covid-19): A review”isimli yayındır. En çok yayın yapılan alan eğitim alanıyken en çok yayın yapan dergi“Sports Medicine”dergisidir. Bu alanda en çok yayın yapan araştırmacı ise Jian Zhang iken en çok çalışma yayınlayan üniversite Londra Üniversitesidir. Bu alanda yer alan çalışmalara en çok finansal desteği sağlayan kurum ise Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı(MEXT)' dır. Bu alanda en çok 2021 yılında çalışmalar yapılmaktadır. Bu alanda en çok ABD' de yayın yapılırken dil olarak en çok İngilizce tercih edilmektedir. Bu alanda seçime tabi tutulan 2270 adet makaleden 1.656 adet makale SCI endeksinde yer almaktadır. WOS veri tabanında yer alan 2270 adet uzaktan eğitim temalı makalenin anahtar kelime analizine bakıldığında ise“Distance Education”,“Covid-19”anahtar kelimeleri çevresinde yoğunlaştığı görülmektedir.“Distance Education anahtar kelimesini kullanan makalelerin daha eskiye dayandığını fakat ”Covid-19“ ve ”Bibliometric Analysis“ anahtar kelimelerinin günümüzde daha yoğun kullanıldığı görülmektedir. ”Distance Education“ anahtar kelimesi eğitim ve sağlık alanında yer alan anahtar kelimeler ile bağ kurarken ”Covid-19“ anahtar kelimesi sağlık, eğitim ve teknoloji alanındaki anahtar kelimler ile bağ kurmaktadır. ”Bibliometric Analysis" anahtar kelimesinin diğer anahtar kelimeler ile kurduğu bağ anlamlı sonuçlar vermemektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the distance education themed articles written in the Web of Science(WOS) database between 1075-2022 using the bibliometric analysis method and reveal the current academic status of distance education research. For this purpose, 2270 articles in the WOS database are reviewed according to citation statistics, h-index, the average number of citations, the number of articles citing articles, articles' research domains, journals that articles published, the writers publishing the article, the institution that the author is affiliated with, and the financial institutions supporting articles. Moreover, the article's country, language, publication year, the book series title, index analysis, and keyword analysis are considered during the research. Additionally, bibliometric data using the VOSviewer program, keyword analysis of the first 1000 articles, the connections formed by the words“Distance Education”,“Covid-19”, and“Bibliometric Analysis”, and analysis of 2270 articles by countries are visualized according to scientific mapping method. According to the results of the study, the average number of citations of 2270 articles on distance education is 38.96, the total number of citations is 88,442 and the number of articles citing the articles is 84,282.The publication which has the highest number of citations is“The socio-economic implications of the coronavirus pandemic (Covid-19): A review”. While the field with the most publications is education, the most published journal is“Sports Medicine”. Jian Zhang is the researcher who published the most in the field of education, while the University of London is the university that has published the most studies. The institution that provides the most financial support to the studies in this field is the Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Technology (MEXT) of Japan. 2021 is the most productive year in terms of the number of studies in this field. In this field, while research is mostly done in the USA and English is the most preferred language. 1,656 articles out of 2,270 which are selected in this field are included in the SCI index. It is seen that they concentrate on the keywords“Distance Education”and“Covid-19”when the keyword analysis of 2270 distance education themed articles in the WOS database is examined. Articles using the keyword“Distance Education”are older. On the other hand, the keywords“Covid-19”and“Bibliometric Analysis”are used more common today. While the keyword“Distance Education”connects with the keywords in the field of education and health, the keyword“Covid-19”connects with the keywords in the fields of health, education, and technology. The link of the keyword“Bibliometric Analysis”with other keywords does not yield meaningful results.