Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalarda böbrek fonksiyon testlerinin değişiminin retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of changes in renal function tests in patients treated with hyperbaric OXYGEN
  1. Tez No: 755898
  2. Yazar: LALE ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbarik oksijen tedavisi, böbrek, GFR, üre, kreatinin, Hyperbaric oxygen therapy, kidney, GFR, urea, creatinine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Literatürde birçok çalışmada hiperbarik oksijen tedavisinin hasarlı ve sağlam böbrek üzerindeki etkileri incelenmiştir. Fakat bu çalışmaların ekseriyeti hayvan çalışmasıdır. Biz bu çalışmada retrospektif olarak insanlarda hiperbarik oksijen tedavisinin böbrek fonksiyonları üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç-Yöntem: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Kliniğinde 1 Ocak 2017- 1 Ocak 2021 tarihleri arasında herhangi bir endikasyon ile en az 15 seans hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan 18 yaşından büyük tedavi öncesi ve sonrası böbrek fonksiyon testleri (üre, kreatinin, glomerüler filtrasyon hızı, sodyum, potasyum) istenmiş olan hastalar çalışmamıza dahil edilmiştir. HBOT sonundaki değerlerin değişimi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 102 erkek ve 45 kadın olmak üzere toplam 147 kişi alınmıştır. Yaşları ortalaması 59,47±14,21 (20-93) yıldır. Hastalara ait HBOT öncesi ve HBOT sonundaki Sodyum, Potasyum, Üre, Kreatinin ve GFR değerlerindeki değişimler incelenmiş ve sadece sodyumda HBOT sonunda anlamlı bir artış olduğu saptanmıştır(p=0,001). Tartışma: Hiperbarik oksijen tedavisinin böbrek fonksiyonları üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi saptanmamıştır. Sadece travmanın tanımlanmamış erken komplikasyonu tanısıyla tedaviye aldığımız iki hastada GFR'de istatistiksel olarak anlamlı (p=0,041) bir iyileşme gözlenmiştir. Bu durum, hasta grubunun küçük olduğu da düşünülünce daha kapsamlı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulduğunun göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Many studies have been conducted considering that hyperbaric oxygen therapy may have different effects on damaged and intact kidneys. However, the majority of these studies are animal studies and there is no such human study that includes many subgroups. Hyperbaric oxygen therapy is a treatment method with a long list of indications. We aimed to see the effect of this treatment on kidney functions. In our study, the kidney functions of the patients who received hyperbaric oxygen therapy for any indication were evaluated with the blood test parameters we selected. Renal function tests of the patients before and after hyperbaric oxygen therapy were analyzed and a comprehensive evaluation including subgroups was made. Coming to Gülhane Training and Research Hospital Underwater Medicine and Hyperbaric Medicine Clinic between January 1, 2017 and January 1, 2021, receiving at least 15 sessions of hyperbaric oxygen therapy (HBOT), patients older than 18 years of age who had pre- and post-treatment renal function tests (urea, creatinine, Glomerular Filtration Rate, Sodium, Potassium) for any reason were included in the study retrospectively. Our study has shown that; Hyperbaric oxygen therapy does not have a positive or negative effect on kidney functions. A statistically significant improvement was observed in GFR only in two patients who were treated with the diagnosis of unspecified early complication of trauma. This is an indication that more comprehensive and prospective studies are needed, considering the small patient group.