Takım algısının değişim eğilimlerine etkisinde dönüştürücü liderlik davranışlarının düzenleyici etkisi
On the effect of team perception on change trends transformative leadership behaviors regulatory effect
  1. Tez No: 755897
  2. Yazar: CEMİL ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SUNDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Bağlılığı, Değişim Eğilimleri, Dönüştürücü Liderlik, Team Engagement, Change Trends, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Globalleşmenin de etkisi ile hızla gelişen ve değişen yeni çalışma düzeni, işletmelerin yönetim tarzlarını ve çalışma stillerini de beraberinde değiştirmekte ve geliştirmektedir. Ekonomik ve sosyokültürel değişimler ile etkilenen bu yeni çalışma düzeni sadece yönetim tarzlarını değil işletme çalışanlarını da etkilemektedir. Özellikle zorlu rekabet ortamında yer alan işletmelerin, devamlı olarak kendilerini değiştirmeleri ve bu değişim süreçlerinde değişim yönetimini etkili bir biçimde yapabilecek dönüştürücü liderlik özelliklerine sahip yöneticilere olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu araştırma ile takım algısının değişim eğilimlerine etkisinde dönüştürücü liderlik davranışlarının düzenleyici etkisi incelenmektedir. Yapılan çalışmanın istatistiki bulgularına ulaşabilmek için, ampirik saha çalışması yapılmış, veri toplama aracı olarak, literatürde geçerli ölçekler bulunarak hazırlanmış olan anket yöntemi kullanılmıştır. Toplam 300 anketin 50 adeti basılı form olarak ve 250 adeti de Google/Docs uygulaması ile online olarak doldurulmuştur. Tüm sonuçlar SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş, yorumlanmış ve Covid-19 salgınından sonra elde edilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde, takım algısının değişim eğilimlerini, değişim eğilimlerinin de dönüştürücü liderlik davranışlarını etkilediği görülmüştür. Çalışmanın mevcut sonuçları incelendiğinde, takım bağlılığının değişim eğilimlere etkisinde dönüştürücü liderlik davranışlarının düzenleyici etkisinin olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapidly developing and changing new working order with the effect of globalization changes and develops the management styles and working styles of the enterprises. This new working order, which is affected by economic and sociocultural changes, affects not only management styles but also business employees. In particular, the fact that businesses in a challenging competitive environment are constantly changing themselves increases the need for managers with transformative leadership qualities who can effectively manage change in these change processes. With this research, the regulatory effect of transformative leadership behaviors on the effect of team perception on change trends is examined. In order to reach the statistical findings of the study, an empirical field study was conducted and the survey method, which was prepared by finding valid scales in the literature, was used as a data collection tool. Of the total 300 surveys, 50 were filled in as printed forms and 250 were filled online with the Google/Docs application. All results were analyzed, interpreted and obtained after the Covid-19 pandemic using the SPSS program. As a result of the data obtained, it was seen that team perception affects change tendencies and change tendencies affect transformative leadership behaviors. When the current results of the study are examined, it is seen that transformative leadership behaviors do not have a regulatory effect on the effect of team commitment on change trends.