Temporomandibular eklem disfonksiyonlarında ilaç tedavisi etkinliğinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of ultrasonographic findings drug treatment efficacy intemporomandibular joint dysfunctions
- Tez No: 755961
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN DAĞİSTAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Temporomandibular Eklem, Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu, Ultrasonography, Temporomandibular Joint, Temporomandibular Joint Dysfunction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; temporomandibular eklem disfonksiyonu (TMD) olan hastaların farmakolojik tedavilerinin ardından, temporomandibular eklem, çiğneme kasları ve eklemi besleyen ana arterlerde meydana gelen değişiklikleri, ultrasonografi (USG) ile değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, TMD şikayeti bulunan, herhangi bir sistemik hastalığı olmayan, sürekli ilaç kullanmayan 30 hasta dâhil edilmiştir. Klinik muayene ile ön tanı konulduktan sonra TME aralığı, masseter ve temporal kaslar, temporal superfisiyal arterler (TSA) ve fasiyal arterler (FA) USG ile incelenmiştir. USG'de gri skalada, masseter ve temporal kasların fibriller yapısı, kas kalınlıkları, TME aralığı incelenirken Power Doppler modunda, TSA ve FA'ya ait kan akış hızları incelenmiştir. Semptoma yönelik olarak ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar reçete edilmiştir. 10 günlük tedavinin ardından USG ile tekrar değerlendirilmiştir. Bulgular: Sağ temporal kas kalınlığı, sağ ve sol masseter kas istirahat kalınlıklarında, ilaç tedavisi öncesi ve sonrası değerler arasında anlamlı bir farklılık bulundu. Bilateral eklem aralıkları, sol temporal kas kalınlığı, bilateral TSA ve FA'ya ait kan akış hızında ilaç tedavisi öncesi ve sonrası değerler ile anlamlı bir farklılık bulunamadı. Bilateral temporal superfisiyal ve fasiyal arterlerde tedavi sonrasında anlamlı bir farklılık bulunmamakla beraber arterlerin pulsatilite indekslerinde (PI) ve direnç indekslerinde (RI) artış görülmüştür. Sonuç: USG ile TMD'lerde farmakolojik tedavi sonrasında eklemi besleyen arterlerin hemodinamiğinde minimal değişiklikler görülmüşken, kapsüler yapılarda değişiklik görülmedi. Çiğneme kaslarında meydana gelen miyospazmın çözülmesinde, farmakolojik tedavinin etkili olduğu USG ile izlendi. USG, uzun ve karmaşık tedavi gerektiren TMD vakalarının takibinde faydalı bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study; The aim of this study is to evaluate the changes in temporomandibular joint, masticatory muscles and main arteries supplying the joint after pharmacological treatment of patients with temporomandibular joint dysfunction (TMD) by ultrasonography (USG). Materials and Methods: Thirty patients with TMD complaint, no systemic disease, and no drug using were included in this study. After the preliminary diagnosis was made by clinical examination, the TMJ space, masseter and temporal muscles, temporal superficial arteries (TSA) and facial arteries (FA) were examined by USG. While the fibrillar structure of masseter and temporal muscles, muscle thicknesses, and TMJ space were examined in gray scale on USG; blood flow velocities of TSA and FA were examined in Power Doppler mode. Pain relievers and muscle relaxants were prescribed for the symptom. After 10 days of treatment it was re-evaluated by USG. Results: After drug treatment a significant difference was found between the right temporal muscle thickness, right and left masseter muscle resting thickness, and values before. After drug treatment no significant difference was found in the blood flow rate of bilateral joint spaces, left temporal muscle thickness, bilateral TSA and FA values. Although there was no significant difference after treatment in bilateral temporal superficial and facial arteries, there was an increase in pulsatility index (PI) and resistance index (RI) of arteries. Conclusion: Minimal changes were observed in the hemodynamics of the arteries feeding the joint after pharmacological treatment in TMDs with USG while no changes were observed in the capsular structures. That pharmacological treatment was effective in the resolution of myospasm in the masticatory muscles it was observed examination with USG. USG is a useful technique in the follow-up of TMD cases that require long and complex treatment.