Kayseri ilinde kurulu bir fabrikanın elektrik enerji ihtiyacının farklı tipteki güneş panelleri ile karşılanmasının ekonomik analizi
Economic analysis of meeting the electric energy need of a factory installed in Kayseri with different types of solar panels
  1. Tez No: 755963
  2. Yazar: EMRE ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE ALBAYRAK ÇEPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Fotovoltaik, Maliyet, Üretim Kapasitesi, Solar Energy, Photovoltaic, Cost, Production Capacity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışması kapsamında bir fabrikanın elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilecek güneş enerjisi paneli tasarımı ele alınmış ve Helioscope programı kullanılarak sayısal analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçların sanayiye kazandırılması açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Güneş paneli kurulumları için fabrikada kullanılmasına yönelik, fizibilite çalışması yapılarak panellerin kurulum alanları belirlenmiştir. Hangi tip güneş paneli ile en iyi sonuçların alınacağı araştırması sonrasında alana bağlı olarak ne kadar elektrik üretimi sağlanacağı hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. 480 kW(AC)- 725 kW (DC) kurulu güce sahip santral çatıda oluşturulmuştur. 1.052GWh yıllık üretim eldesi mümkün olacaktır. Toplam sistem veriminin %79.2 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a hopeful panel design was discussed in the completion of the design of a factory electrical energy and comprehensive analysis analyzes were carried out with the Helioscope program. Evaluations of bringing the gained gains to the industry were made. Fields of use of panels related to feasibility, for use in the factory for solar panel installations. How much calculations have been made depending on the project where the best results regarding which end panel will be realized. Projecting on the roof of the power plant with a power of 480 kW(AC) - 725 kW (DC). It will have 1,052GWh years of production experience. It is given that the total system efficiency is 79.2%.