İki farklı maksiller molar distalizasyonunun yüzün yumuşak dokuları üzerine etkisinin 3DMD ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of two different maxillary molar distalization on the soft tissues of the face with 3DMD
  1. Tez No: 756001
  2. Yazar: ÖNDER YOĞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN EBRU ŞENIŞIK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molar distalizasyonu, iskeletsel ankraj, Wilson distalizasyon arkı, mini vida destekli distalizasyon, fasial yumuşak dokular, 3dMD, Molar distalization, skeletal anchorage, Wilson distalization arch, mini-screw assisted distalization, facial soft tissues, 3dMD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İki Farklı Maksiller Molar Distalizasyonunun Yüzün Yumuşak dokuları Üzerine Etkisinin 3DMD ile Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı“dentoalveoler yapılardan destek alan Wilson 3D bimetrik distalizasyon arkı”ile“kemik dokudan destek alan palatinal vida destekli maksiller molar distalizasyonunun”yüzün yumuşak dokularında meydana getirdiği değişikliklerin 3DMD görüntüleme yöntemiyle retrospektif olarak karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırmamız, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda dişsel Sınıf II malokluzyona sahip maksiller yer darlığı sebebiyle tedavi görmüş, 12-17 yaşları arasında bulunan 21 kız ve 14 erkek hastadan çekilmiş 3 boyutlu yüz fotoğrafları ile yürütülmüştür. Yumuşak doku değerlendirmeleri için 3dMD Vultus® (3dMD Vultus® software Version 2.3.0.2, 3dMD, Atlanta, GA, USA) yazılımı kullanılmıştır. Yumuşak doku analizinde 13 doğrusal, 6 açısal, 5 hacimsel ölçümler yapılmıştır. Tüm veriler bilgisayarda SPSS (statistical package for social sciences) Windows 22 (Statistical Package for Social Sciences, New York, USA) programına kaydedilerek analiz edilmiştir Bağımsız iki grup karşılaştırmasında t-testi (Independent sample t-testi), ilişkili grupların karşılaştırılmasında tekrarlı ölçümler için varyans analizi (Repeated Measures Anova) kullanılmıştır. Metod Hatası Dahlberg formülünden yararlanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen değerlerin anlamlı olup olmadığının yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt olarak kullanılmıştır. Çalışmada T0 ve T1 dönemlerine göre zaman içerisinde tedavi ile beraber Wilson grubunda burun tabanı genişliği, filtrum genişliği, dudak genişliği, alt dudak uzunluğu, alt dudak vermilyon yüksekliği, nazal tepe açısı istatistiksel olarak anlamlı bir değişim göstermiş ve ortalama değerleri artmıştır. Çalışmada T0 ve T1 dönemlerine göre zaman içerisinde tedavi ile beraber Minivida grubunda dudak genişliği istatistiksel olarak anlamlı bir değişim göstermiş ve ortalama değeri artmıştır. Çalışmada molar distalizasyonu sonrası hacim farklılıkları değerlendirildiğinde iki grup arasında burun hacmi, üst dudak hacmi, alt dudak hacmi, orta yüz hacmi ve infranasal hacimde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmemiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre Minivida ve Wilson gruplarında T1 döneminde fitrum yüksekliği hariç istatistik bir fark oluşturmamıştır. Her iki apareyin tedavi ile üzerine oluşturduğu etkileri filtrum yüksekliği hariç benzerdir. Bu çalışma sonuçlarına göre apareylerin dişler üzerine olan etkileri farklı olmasına rağmen her iki apareyin tedavi ile yumuşak dokular üzerine etkisinin filtrum yüksekliği hariç benzer olduğu görülmüştür. Molar distalizasyonu ile elde edilecek yumuşak doku profilinde kullanılacak apareyin, hastanın yumuşak dokularında değişiklik sağlayacağı bilinmelidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of The Effect of Two Different Maxillary Molar Distalization on The soft Tissues of The Face With 3DMD The aim of this study is to retrospectively analyze the changes in the soft tissues of the face caused by“Wilson 3D bimetric distalization arch supported by dentoalveolar structures”and“palatal screw supported maxillary molar distalization supported by bone tissue”using 3DMD imaging method retrospectively. Our research was carried out with 3D facial photographs taken from 21 female and 14 male patients, aged 12-17 years, who were treated for maxillary space limitation with dental Class II malocclusion in the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Süleyman Demirel University. 3dMD Vultus®( 3dMD Vultus® software Version 2.3.0.2, 3dMD, Atlanta, GA, USA) software was used for soft tissue evaluations. In soft tissue analysis, 13 linear, 6 angular and 5 volumetric measurements were made. All data were analyzed by saving to SPSS (statistical package for social sciences) for Windows 22 (Statistical Package for Social Sciences, New York, USA) program on the computer. The t-test (Independent sample t-test) was used for the comparison of two independent groups, and the analysis of variance (Repeated Measures Anova) for repeated measurements was used for the comparison of the related groups. The method error was calculated using the Dahlberg formula. The significance level of 0.05 was used as a criterion in interpreting whether the obtained values were significant or not. In the study, nasal base width, philtrum width, lip width, lower lip length, lower lip vermilion height, nasal apex angle showed a statistically significant change and their average values increased in the Wilson group over time compared to T0 and T1 periods. In the study, the lip width in the Minivida group showed a statistically significant change and the mean value increased over time compared to the T0 and T1 periods. When the volume differences after molar distalization were evaluated in the study, there was no statistically significant change in nasal volume, upper lip volume, lower lip volume, midface volume and infranasal volume between the two groups. According to the results of this study, there was no statistical difference in the Minivida and Wilson groups in the T1 period, except for the height of the philtrum. The effects of both appliances on treatment are similar except for the height of the philtrum. According to the results of this study, although the effects of the appliances on the teeth are different, the effect of both appliances on the soft tissues with the treatment was similar, except for the height of the philtrum. It should be known that the appliance to be used in the soft tissue profile to be obtained by molar distalization will provide a change in the soft tissues of the patient.