Üretim işletmeleri çalışanlarında yeşil lojistik algısı ve çalışanların iş tatminine etkisinin incelenmesi: Mersin ili örneği
The perception of green logistics in the employees of production enterprises and the investigation of the effect of employees on job satisfaction: The case of Mersin province
- Tez No: 756060
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil lojistik, Sürdürülebilirlik, Yeşil Lojistik Algısı, İş Tatmini, Green Logistics, Sustainability, Green Logistics Perception, Jos Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin sonuçları ve lojistiğin gezegenin kirliliği üzerindeki etkisi göz ardı edilemez hale gelmiştir. Toplumda bir bilinçlenme yaratarak her sektörde yaygın olarak olumsuz çevresel etkileri azaltmak önemlidir. Bu bağlamda tüm sektörlerde çevresel kirlenmeye önemli ölçüde sebep olan lojistik kaynaklı kirlenmeleri sınırlamayı amaçlayan lojistik ve tedarik zinciri stratejilerini ve süreçlerini değiştirmek gerekmektedir. Toplum bilinci ve farkındalık arttıkça yeşil lojistik ve sürdürülebilir hizmetlere yönelik artan taleple birlikte giderek daha fazla şirket, çevresel sürdürülebilirlik kurumsal hedeflerin önemli bir parçası haline getirmektedir. Şirketlerin önemli bir öğesi olan çalışanlar toplumun bir parçası olarak çevre koruma konusunda en az toplumun diğer üyeleri kadar farkındalık yaşamaktadırlar. Bu farkındalıkları onların iş süreçlerine katkılarını yeşil uygulamayı teşvik ve benimseme şeklinde etkilemekte, ayrıca çalıştıkları şirketlerdeki yeşil uygulamaları bilinçli gözlemcileri haline gelmekteler. Bu tezin amacı Mersin ilinde üretim işletmelerinde çalışanların yeşil lojistik algılarını ölçmek ve bu algının iş performanslarına etkisini belirlemektir. Yapılan alan araştırmasında anket yöntemiyle veriler toplanmış ve hipotezler SPSS programı kullanarak test edilmiştir. Çalışanlarda belirli bir oranda yeşil lojistik algısının oluştuğu ve bunun iş tatminlerine düşük seviyede de olsa olumlu katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The consequences of environmental pollution and climate change and the impact of logistics on the planet's pollution have become undeniable. It is important to reduce the negative environmental effects widely in every sector by creating awareness in the society. In this context, it is necessary to change logistics and supply chain strategies and processes aimed at limiting logistics-related pollution, which significantly causes environmental pollution in all sectors. With the increasing demand for green logistics and sustainable services as public awareness and awareness increase, more and more companies are making environmental sustainability an important part of their corporate goals. Employees, who are an important element of companies, experience at least as much awareness about environmental protection as other members of society as a part of society. This awareness affects their contribution to business processes in the form of encouraging and adopting green practices, and they also become conscious observers of green practices in the companies they work for. The aim of this thesis is to measure the green logistics perceptions of the employees in the production enterprises in Mersin and to determine the effect of this perception on their job performance. In the field research, data were collected by questionnaire method and hypotheses were tested using the SPSS program. It has been observed that a certain percentage of employees have a perception of green logistics and this contributes positively to their job satisfaction, albeit at a low level.