A historical reading of the imagist poems of Ülkü Tamer and William Carlos Williams
Ülkü Tamer ve Wıllıam Carlos Wıllıams'ın imgeci şiirlerinin tarihselci okunuşu
  1. Tez No: 756061
  2. Yazar: ÖZLEM SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH KARAKUZU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, İmgeci Şiir, Tarihsel Yaklaşım, Ülkü Tamer, William Carlos Williams, History, Imagist poetry, Historical approach, Ülkü Tamer, William Carlos Williams
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ülkü Tamer ve William Carlos Williams'ın kendi edebiyatlarında öncüsü oldukları İmgeci şiirlerinde tarihsel izler bulmak ve bu bağlamda bu şiirlerin karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda bu tez, tarihsel yaklaşıma dayanarak, Tamer ve Williams'ın biyografilerini ve yaşadıkları tarihsel süreç içinde kendi ülkelerinin tarihini detaylıca incelemektedir. Tarihsel eleştiri ışığında, Tamer ve Williams'ın İmgeci şiirleri, bu şairlerin şiirlerinde sundukları imgelerin politik, sosyal ve sanatsal arka planını gün yüzüne çıkarmak için analiz edilir. Bu çalışma esas olarak, edebi metinlerin, tarihi kapsamlı bir bütün olarak görebilme, tarihsel anlatıma ek olarak tarihin detaylardaki kısımlarının görünürlüğüne katkı sağlama ve yazıldıkları süreçlerin ve tarihsel arka planın sunumunu farklı dil ve anlatım türlerinin kullanımı ile gerçekleştirebilme noktalarındaki işlevini ön plana çıkarmaktadır. Bu bağlamda, Tamer'in ve Williams'ın İmgeci şiirleri, 20. yüzyılda Türkiye ve Amerika'da modernleşme döneminin ve eski düzenden sanayileşmiş, kentleşmiş ve makineleşmiş çağa geçiş sürecinin anlaşılmasını sağlayan başlıca ögeler arasında ele alınmaktadır. Bu nedenle bu tez, Tamer'in ve Williams'ın İmgeci şiirlerindeki politik, sosyal ve sanatsal imgeleri inceleyerek bu şairlerin tanıklık ettiği 20. yüzyıl Türkiye ve Amerika tarihinin kapsamlı ve bütün bir resmini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to trace the historical items in Ülkü Tamer's and William Carlos Williams's Imagist poems. In the light of this aim, based on the historical approach, this dissertation studies the biographies of Tamer and Williams and the history of their countries, in which they lived, in detail. In this study, Tamer's and Williams's Imagist poems are analyzed to highlight the political, social, and artistic background of the images Tamer and Williams present in their poems. This study mainly highlights the function of literary texts in displaying history as a comprehensive whole, contributing to the visibility of the details in history, and presenting the historical background and the process in which they were written with different ways of the use of language and expression in addition to historical narration. In this context, this study considers Tamer's and Williams's imagist poems among the main factors in understanding the modernization process and the transition from the old to the industrialized, urbanized, and mechanized era in Türkiye and America in the 20th century. Therefore, this dissertation aims to demonstrate a comprehensive and whole picture of the history of Türkiye and America in the 20th century, which Tamer and Williams witnessed, with references to the political, social, and artistic images in these poets' imagist poems.