15. yüzyıl Anadolu Türkçesinde mental fiiller
Mental verbs in 15th century Anatolian Turkish
  1. Tez No: 756082
  2. Yazar: FATMA BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: 15. Yüzyıl Anadolu Türkçesi, Fiiller, Mental Fiiller, 15th century Anatolian Turkish, Verbs, Mental Verbs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Mental kelimesi 'zihin' kavramını ifade eder. Zihin etrafında gelişen fiiller mental fiillerdir. Mental fiiller; anlama, bilme, düşünme, duygu, duyu gibi insan zihniyle oluşan eylemleri ifade eder. Duyu organları yoluyla dış dünya algılanır, sonra zihne aktarılır, zihinde işlem gerçekleşir. Konu; psikoloji, nöroloji, dil bilimi gibi alanlarla ilgilidir. Bu çalışmada, Eski Anadolu Türkçesinden Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi olan 15. Yüzyıl, metinlerinde tespit edilen mental fiiller ele alınmaktadır. Tezin giriş bölümünde; 15. Yüzyıl Anadolu Türkçesine, bu dönemde taranan eserlere, fiil ve mental fiil kavramlarına kısaca değinilmektedir. Bundan sonra asıl konunun olduğu bölüme geçilmektedir. Tez, idrak, duygu, duyu fiilleri olmak üzere üç ana bölümde ele alınmaktadır. İdrak Fiilleri bölümünde insan zihninde oluşan eylemleri ifade eden anlama, düşünme, iletişim fiilleri gibi başlıklar değerlendirilmektedir. Duygu Fiilleri bölümünde insanın duygularını ifade eden korkmak, sevinmek, üzülmek gibi fiiller yer almaktadır. Duyu Fiilleri bölümünde insanın beş duyusuyla ilgili fiiller işlenmiştir. Bölümler kendi içerisinde alt başlıklarla değerlendirilmektedir. Her bölümde, mental fiiller açıklamaları, yorumları ve örnekleriyle işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The word mental refers to the concept of 'mind'. Verbs that develop around the mind are mental verbs. Mental verbs; It refers to actions that occur with the human mind such as understanding, knowing, thinking, feeling, and sense. The outside world is perceived through the sense organs, then transferred to the mind, and the process takes place in the mind. Subject; It is related to field such as psychology, neurology, linguistics. In the introduction part of the thesis; The 15th century Anatolian Turkish, the works scanned in this period, the concepts of verb and mental verb are briefly mentioned. After that, we move on to the main topic. The thesis is dealt with in three main sections: comprehension, emotion and sense. In the Verbs of Comprehension section, titles such as the verbs of understanding, thinking, and communication, which Express the actions that occur in the human mind, are evaluated. In the Emotional Verbs section, there are verbs that Express human feelings such as being afraid, happy and sad. In the Sense Verbs section, verbs related to the five senses of the human are processed. The chapters are evaluated in their own subheadings. In each chapter, mental verbs are covered with their explanations, comments and examples.