Kazakistan'ın dış ticareti: İhracat ve ithalatın eğilimleri ve özellikleri
Foreign trade of Kazakhstan: Trends and features of exports and imports
  1. Tez No: 756112
  2. Yazar: DANA KURYSHZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan Ekonomisi, Kazakistan ile dış ticari ilişkiler, Kazakistan'ın Dış Ticareti, Ihracat ve ithalat, Economy of Kazakhstan, foreign trade relations with Kazakhstan, Foreign Trade of Kazakhstan, Export and impor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kazakistan Cumhuriyeti'nin 30 yıllık bağımsızlığı boyunca ekonomisinde bir dizi küresel, ve yapısal değişiklik meydana gelmiştir. Kazakistan ekonomik kalkınma modelinin oluşumunda kademeli geçiş, ülkenin makroekonomik göstergelerinin büyümesine katkıda bulunmuştur. Bugün Kazakistan Cumhuriyeti, çeşitli faaliyet alanlarında üstün gelişme oranları sergilemektedir. Kazakistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da en büyük ekonomiye sahip ülkedir. Kazakistan dış ticaret konusunda ihracatın geliştirilmesinin güncel konularına ayrılmıştır. Kazakistan'ın dış ticaret alanındaki faaliyetleri, açık ekonominin değerlerine bağlı kalarak önemli ölçüde çeşitlenmiştir. Kazakistan dünyanın 170'den fazla ülkesiyle ticaret yapmaktadır. 2020 sonuçlarına göre 106 ülke ile ticaret hacmi 1 milyon ABD dolarından fazla olmuş ve 2020 yılında ihracat 47.5 milyar dolar, ithalat ise 38.9 milyar dolar olmuştur. Kazakistan, ekonomisini uluslararası kurumlara açık hale getiren aktif ve amaçlı bir dış ekonomi politikası izlemektedir. Bu tezde, Kazakistan'ın genel ekonomik durumu, ana sanayi sektörleri, Kazakistan'ın başlıca ihracat ve ithalatı, dış ticaretin yapısı ve ayrıca ana ticaret ortaklarının ihracat ve ithalattaki payı ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Kazakistan'ın dış ticareti ile ihracat ve ithalatın eğilimleri ve özelliklerinin incelenmesidir. Kazakistan'ın dış ticaret hacmi, ana ticaret ortaklarının ihracat ve ithalattaki payı, ihracat ve ithalat mal ve hizmetlerinin yapısı incelenmektedir. Kazakistan'ın dış ticaretinin mevcut durumunu ve gelişimini etkileyen faktörleri ve eğilimleri belirlemek, ülkenin ticaret hacminin yapısını karakterize etmek ve özelikle verilerin güncelenmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
During the 30 years of independence of the Republic of Kazakhstan, a number of global and structural changes have occurred in its economy. The gradual transition in the formation of the Kazakhstan economic development model contributed to the growth of the country's macroeconomic indicators. Today, the Republic of Kazakhstan demonstrates outstanding rates of development in various fields of activity. The Republic of Kazakhstan is the country with the largest economy in Central Asia. Kazakhstan is devoted to current issues of export development in foreign trade. Kazakhstan's activities in the field of foreign trade have diversified significantly, adhering to the values of the open economy. Kazakhstan trades with more than 170 countries of the world. According to the 2020 results, the trade volume with 106 countries was more than 1 million dollars, and in 2020, exports were 47.5 billion dollars and imports were 38.9 billion dollars. Kazakhstan follows an active and purposeful foreign economic policy that makes its economy open to international institutions. In this thesis, the general economic situation of Kazakhstan, the main industrial sectors, the main exports and imports of Kazakhstan, the structure of foreign trade, as well as the share of the main trade partners in exports and imports are discussed. The aim of this study is to examine the trends and characteristics of Kazakhstan's foreign trade, exports and imports. The foreign trade volume of Kazakhstan, the share of the main trade partners in exports and imports, the structure of export and import goods and services are examined. It has been to identify the factors and trends affecting the current situation and development of Kazakhstan's foreign trade, to characterize the structure of the country's trade volume and, in particular, to update the data.