Exploring the interface between metacognition and task complexity in L2 listening: The role of language proficency and working memory
İkinci dilde dinlemede üstbiliş ve görev zorluğu arasındaki arayüzün araştırılması: Dil yeterlik ve çalışan bellek kapasitesinin rolü
- Tez No: 756221
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, İkinci Dilde Dinleme, Görev Karmaşıklığı, Çalışan Bellek Kapasitesi, Üstbilişsel İzleme, Metacognition, L2 Listening, Task Complexity, Working Memory, Metacognitive Monitoring
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Üstbilişin ipucu odaklı bir fenomen olduğu varsayılmakla beraber, bireylerin üstbilişsel strateji kullanımının görev özelliklerine göre değişiklik gösterdiği ve bilişsel işlem kapasitesi ve yetkinliğin üstbilişsel performansın potansiyel göstergeleri olduğu öne sürülmektedir. Bu varsayıma dayanarak, bu deneysel çalışmanın amacı, ikinci dilde dinleme özel bağlamında, üstbiliş ve görev karmaşıklığı arasındaki arayüzü araştırmak ve üstbilişin ikinci dilde dinleme performansı ile olan ilişkisini, dil yeterliliği ve çalışan bellek kapasitesi ile ilişkili olarak incelemektir. İkinci dilde dinleme üstbiliş alanyazınına benzersiz bir katkı olarak bu çalışma, özellikle üstbilişsel izleme performansına odaklanarak, ikinci dilde dinleme üstbilişini değişen görev karmaşıklığı koşulları (düşük, orta, yüksek) altında incelemektedir. Çalışmada, üstbiliş kapasitesini ölçmek için MALQ ölçeği ve üstbilişsel izleme görevlerini (JOL ve CJ), dil yeterliliği ve çalışma belleğini değerlendirmek için standart bir İngilizce dil yeterlilik testi ve OSPAN araçlarını kullanılmıştır. Sonuçlar, genel olarak dil yeterliliğinin ikinci dilde dinlediğini anlamanın en güçlü belirleyicisi olduğunu göstermekle beraber, çalışan bellek ve üstbiliş kapasitesinin dil yeterlilik değişkeninin ardından dinleme performansını önemli ölçüde açıkladığını ortaya koymuştur. Ancak dil yeterliliği alt gruplarında, çalışan bellek ve üstbiliş değişkenlerinin dinleme performansına olan katkılarında farklılıklar bulunmuştur. Görev karmaşıklığı ile ilgili olarak, çalışma, üstbiliş ve üstbilişsel izleme performansının, görev karmaşıklığındaki değişikliklere duyarlı olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmada görev karmaşıklığı arttıkça üstbilişsel performansın azaldığı gözlemlenmiştir. Daha da önemlisi, çalışmada formüle edilen hipotezlerin aksine üstbilişsel izleme performansı ile dinlediğini anlama başarısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu bulguların teorik ve pedagojik sonuçları ayrıntılı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Metacognition is assumed to be a cue-driven phenomenon, and individuals' metacognitive strategy use is suggested to vary according to task demands, where cognitive processing capacity and expertise appear to be potential indicators of metacognitive performance. Based on this assumption, the aim of this research is to investigate the interface between metacognition (MC) and task complexity in the specific context of L2 listening and explore how MC relates to L2 listening comprehension as it interacts with language proficiency (LP) and working memory (WM) capacity. As a unique contribution to the existing L2 listening research, this study specifically examines L2 listening MC under varying task complexity conditions (low, medium, high), with a focus on metacognitive monitoring (MR) performance. The study used MALQ and metacognitive monitoring tasks (JOL and CJ) to measure MC, a standardized English language proficiency test, and an OSPAN task to assess language proficiency (LP) and working memory (WM). The results have shown that overall LP is the strongest predictor of L2 listening comprehension, followed by WM and MC. Variations were found in the contributory role of WM and MC in listening across the language proficiency subgroups. Regarding task complexity, the study revealed that self-reported MC and metacognitive monitoring are sensitive to variations in task complexity. Metacognitive performance was observed to decrease as the task complexity increased. Importantly, no significant relationship was found metacognitive monitoring performance and listening comprehension achievement contrary to the hypotheses formulated in the study. Theoretical and pedagogical implications of these findings are discussed in detail.