DCS modeling studies of debutanizer column on Kırıkkale Rafinery
Kırıkkale Rafinerisindeki debutanizer kolonunun DCS ile modelleme çalışmaları
- Tez No: 75627
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Damıtma Kontrolü, Dağıtılmış Kontrol Sistemleri, Simulasyon, Dinamik Kolon Modelleme. VI, Distillation Control, Distributed Control Systems, Simulation, Dynamic Column Modelling. rv
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz KIRIKKALE RAFINERISİNDEKI DEBUTANIZER KOLONUNUN DCS İLE MODELLEME ÇALIŞMALARI özeren, Leyla Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin Kısakürek Haziran 1998, 121 sayfa. Petrol damıtıcıları rafineri operatörlerinin karşılaştığı en fazla mücadele gerektiren problemlerden birini temsil eder. Proses değişkenlerinin birbirleri arasındaki kompleks etkileşimleri ve proses değişkenlerinin güvenilir doğrudan ölçümlerinin eksikliği dikkate değer proses idare problemi olarak birleşir. Dağıtılmış kontrol sistemleri bu probleme etkili çözüm sağlar. Bu çalışma dağıtılmış kontrol sistemleri üzerinde çalışan endüstriyel debutanizer kolonu üzerinde yapılan proses ilerlemeleri için gerçekleştirilen proses analiz çalışmalarını sunmaktadır. Prosesin ve kontrol sisteminin daha iyi kavranması damıtma kolonunun geliştirme çalışmaları için faydalı vasıtalardır. Sistemin daha iyi anlaşılması için mevcut dağıtılmış kontrol sistemleri üzerinde dinamik proses simulasyonu çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Normal ve rahatsız edilmiş prosesin şartları gözlenmiştir. Daha sonra şarj tanımlama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Şarj kompozisyonu üç gruphalinde, yani, parafinler, naftenler, ve aromatikler (PNA), olarak temsil edilmiştir. Tanımlanan şarj kompozisyonu ve akışların dizayn değerleri dinamik kolon model geliştirilmesi için baz sağlamıştır. Debutanizer kolonunun dinamik modeli kolunun gözlenen ve ölçülen değişkenlerinin operasyon halindeki eğilimlerini ortaya çıkarmak için geliştirilmiştir. Kolon dinamik modelleme ve fabrika çalışma sonuçları kolon üzerinde alışılmış step rahatsızlıklarının etkilerini örnekler. Fabrika çalışma sonuçları en etkili rahatsızlıkların, (i) atmosfer şartları (rüzgar, yağmur, vs.), (ii) ısıtma ve soğutma ortamlarının şartları, (iii) şarj şartları, olduğunu göstermiştir. Kolon modelleme çalışmaları bu rahatsızlıklar yanında geri döngü oranının da önemli etkilere sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DCS MODELING STUDIES OF DEBUTANIZER COLUMN ON THE KIRIKKALE REFINERY üzeren, Leyla M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kısakürek June 1998, 121 pages. Effective control of petroleum fractionators represents one of the most challenging problems facing refinery operators. Complex interactions between process variables and lack of reliable on-line measurements for process variables combine into a formidable process management problem. Distributed control systems have provided an effective solution to this problem. This study presents the process analysis performed for process improvements on an industrial debutanizer column, which is operating on distributed control systems. The better understanding of the process and its control system are useful tools for the improvement studies of the distillation column. The dynamic process simulation studies are performed on the available distributed control systems for better understanding of the system. The normal and the disturbed operating conditions of the process are observed, then the feed characterization studies are performed. The feed composition is represented by three groups, namely, paraffins, naphthenes, and aromatics (PNA). Characterized feed composition and the design values for the streams provide a basis for the dynamic column model development. IllThe dynamic column modelling and plant study results illustrate the effects of common step disturbances on the column. The plant study results indicate that the most effective disturbances are (i) the atmospheric conditions (wind, rain, etc.), (ii) heating and cooling medium conditions, (iii) feed conditions. The column modelling studies shows that as well as these disturbances the reflux ratio changes also have considerable effects.