Thickness and strength factor analyses of simply supported laminated glass units
Basit mesnetli lamina camlarda kalınlık ve dayanım çarpanı çözümlemeleri
- Tez No: 75632
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ZÜLFÜ AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Resin transfer molding, mold filling time, permeability, fiber volume fraction, inlet pressure, initial resin viscosity
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Doğrusal olmayan davranışa sahip lamina cam iki cam plak ve bir arakatmandan, PVB (polyvinyl butyral), oluşur. Tabakalı cam plakanın kalınlığı sabit olmak üzere üstteki ve alttaki plakaların aynı malzemeden yapıldığı fakat farklı kalınlıklara sahip olabileceği varsayılmıştır. Geçmişteki birkaç çalışma, verilerin eşit kalınlıktaki plakalardan oluşan tabakalı cam için dikkate alındığı bir bilgisayar programı içermektedir. Söz konusu program bu çalışmada geliştirilip farklı kalınlıktaki plakalar için uygun hale getirilmiştir. Yük-yer değiştirme ve asal gerilme çözümlemeleri farklı üst ve alt cam plak kalınlıklarına sahip lamina cam birimi için yapılarak, üst ve alt plakanın eş kalınlıkta olduğu durumla karşılaştırılmıştır.Tabakalı cam plakanın ve tek cam plakanın davranışı“dayanım çarpanı”ile ilişkilendirilir. Tek cam plaka ile ona karşılık gelen tabakalı cam plakanın en büyük gerilimleri arasında bir oran olarak tanımlanan“dayanım çarpanı”çözümlemesi yapılmış ve deneysel çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Tabakalı cam plakanın doğrusal olmayan davranışı beş adet, birbirine bağımlı doğrusal olmayan kısmi türevsel denklemle tanımlanır. Bu tezde söz konusu doğrusal olmayan beş türevsel denklemi çözmek için klasik sonlu farklar yöntemi uygulanmış ve kesikli formlar elde edilmiştir. Lamina cam birimin bakışık olması özelliğinden dolayı basit mesnetli plakanın sadece dörtte biri dikkate alınıp tekrarlaman çözüm yöntemi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, E-glass fiber reinforced (plain weave woven fabrics) unsaturated polyester composites were produced via Resin Transfer Molding (RTM) process. The principal objective of this study was to determine the effects of process variables on the mold filling time in RTM process. A simple set-up, which allowed resin injection from a central inlet port into a closed mold cavity, was constructed to produce composite discs of 160 mm in diameter with a nominal thickness of 4.6 mm. The production was conducted for various combinations of fiber volume fractions and inlet pressures without any vacuum application. The experiments, all carried out under constant inlet pressure conditions showed that the product of inlet pressure with mold filling time was approximately constant for constant fibre volume fractions such that mold filling time decreased with an increase in inlet pressure. The results also confirmed that fibre permeability was one of the most important parameters in determining the mold filling time as well as the success or failure of RTM process. E-glass fibre reinforced composite discs with fibre volume fractions greater than and equal to 55 percent was found to be critical for complete wet-out of the fibers owing to very low levels of permeability. In fact, thepermeability of woven fabrics, which was determined indirectly, ranged from 5.10“10 to 3.10”11 m2 for fibre volume fraction between 45 and 60 percent. Furthermore, it is suggested that preheating of the resin system upto a certain level could facilitate impregnation as a result of a decrease in the initial resin viscosity, especially when working with high fibre volume fractions.