Computer aided materials selection for corrosive working environments
Korozif çalışma ortamları için bilgisayar destekli malzeme seçimi
- Tez No: 75633
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Seçimi, Korozyona Dayanıklı Malzemeler. IV, Materials Selection, Corrosion Resistant Materials. iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz KOROZİF ÇALIŞMA ORTAMLARI İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MALZEME SEÇİMİ Altay, İbrahim Refik Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİOĞLU Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa DORUK Haziran 1998, 93 sayfa Bu çalışmanın amacı, korozif çalışma ortamlarında malzeme seçimi için bilgisayar destekli bir sistem geliştirmektir. Sistem (CORMAS) çıkarım motoru ile bilgi tabanını birleştirerek, tasarım mühendislerinin uygun mazeme seçme konusundaki ihtiyaçlarını karşılayan bir karar destek sistemi sağlar. CORMAS ile malzemeleri, 7 fiziksel, 6 mekanik, fiyat ve bulunabilirlik özelliklerini içeren mekanik ve fiziksel özelliklerine göre seçmek de mümkündür. Sisteme yeni malzemeler ara-yüz aracılığı ile eklenebilir, Benzeri ara-yüzler ile, sistemde var olan malzemeler silinebilir veya değiştirilebilir. CORMAS'da kişisel bilgisayarlar esas alınmış olup, sistem IntelliCorp'un“KAPPA-PC”uzman sistem geliştirme kabuğu kullanılarak geliştirilmiştir Bu kabuk yüklendikten sonra, program IBM uyumlu herhangi bir bilgisayarda çalıştırılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER-AIDED MATERIALS SELECTION FOR CORROSIVE WORKING ENVIRONMENT Altay, Ibrahim Refik MS, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİO?LU Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DORUK June 1998, 93 pages The purpose of this study is to develop a computer-aided material selection system for corrosive working environments. The system (CORMAS) integrates an inference engine with a knowledge base to provide a decision support system that fulfills the needs of various classes of design engineers to select the proper material With CORMAS, it is also possible to select materials, throughout the physical and mechanical properties including 6 mechanical properties, 7 physical properties, price or availability. New materials can be added to the system by using the user-friendly, graphical interface. With similar interfaces existing materials can also be deleted or modified. CORMAS is based on Personal Computers, developed by using IntelliCorp's“KAPPA-PC”expert system development tool. Program can be run on any IBM compatible machine after installing this tool.