Forward problem solution of electromagnetic source imaging of the human brain using a new boundary element method formulation with realistic head model
Yeni bir sınır elemanı metodu formülasyonu ve gerçekçi kafa modeli kullanarak elektro-manyetik kaynak görüntülemesinin ileri problem çözümü
- Tez No: 75634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT GÜNERİ GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Yerleştirme, EEG, MEG, İleri Problem, Sınır El emanı Metodu vı, Source Localization, EEG, MEG, Forward Problem, Boundary El ement Method IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz YENİ BİR SINIR ELEMANI METODU FORMULASYONU VE GERÇEKÇİ KAFA MODELİ KULLANARAK ELEKTRO-MANYETİK KAYNAK GÖRÜNTÜLEMESİNİN İLERİ PROBLEM ÇÖZÜMÜ Tanzer, ihsan Oğuz Yüsek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nevzat Güneri Gençer Temmuz 1998, 70 sayfa Verilen bir kaynak dağılımına göre, iletken yapı üzerinde potansiyel ve manyetik alanların nümerik çözümleri, elektromanyetik kaynak görüntülemesinin önemli bir kısmını oluşturur. Bu çalışmada, izoparametrik doğrusal, kuadratik ve kübik eleman yapısını kullanan yeni bir Sınır Elemanı Metodu (BEM) formülasyonu türetilmiştir. Elektriksel aktivitenin temsil edilmesinde, elektrik akımı dipolü kullanılmıştır. İnsan kafası, yapısal olarak korteks, kafatası ve kafaderisini temsil eden, iç içe geçmiş küre modeli kullanılarak gösterilmiştir. Sınır Elemanı Metodunun, değişik eleman tipleri kullanıldığındaki performansı incelenmiştir. Kuadratik ve kübik eleman tipinin, çözümlerin doğruluk derecesi açısından doğrusal eleman tipine kıyasla daha iyi sonuçlar verdiği gösterilmiştir. Örnek olarak, yüzeye yakın bir dipol konumu için, 1026 kuadratik eleman kul lanıldığında, potansiyelin tepe noktasında mutlak %3.5 hata elde edilmiştir. Doğrusal eleman tipi kullanıldığında bu hata düzeyine erişmek için eleman sayısı onbin civarında olmaktadır. Geliştirilen yüzey integrali metodları veisoparametrik eleman tipi, serebral korteksteki nöral aktivitenin oluşturduğu manyetik alanın hesaplanmasında da kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORWARD PROBLEM SOLUTION OF ELECTRO-MAGNETIC SOURCE IMAGING OF THE HUMAN BRAIN USING A NEW BOUNDARY ELEMENT METHOD FORMULATION WITH REALISTIC HEAD MODEL Tanzer, ihsan Oğuz M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevzat Güneri Gençer July 1998, 70 pages Numerical solution of the potential and magnetic fields for a given electrical source distribution in the human brain is the essential part of electro-magnetic source imaging. In this study, a new Boundary Element Method (BEM) for mulation is derived that makes use of isoparametric linear, quadratic and cubic elements. Electric current dipole is used to represent the source of the elec trical activity. The human head structure is modeled with concentric spheres, representing cortex, skull and scalp. The performance of Boundary Element Method (BEM) with different surface element types is explored. It is shown that, quadratic and cubic elements provides a better performance over linear elements in terms of computation accuracy. For example, a maximum error of 3.5% is obtained at the potential peak, using 1026 quadratic elements for a dipole near the cortex surface. Whereas, in order to obtain such an accuracy with linear elements, this number should be in the order of ten thousand. The developed surface integration tools and selected isoparametric quadratic ele- iiiment type is also used to solve the magnetic field of the neural activity in the cerebral cortex.