Kronik hastalığa sahip olmanın COVİD-19 aşısı yaptırma üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of having A chronic disease on getting the COVİD-19 vaccine
  1. Tez No: 756343
  2. Yazar: SANİYE MERVE KOPUZLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, kronik hastalık, aşı, Covid-19, Chronic disease, vaccination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'na bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim tipi aile sağlığı merkezlerine başvuran 18 yaş üstü kronik hastalığı bulunan kişilerin Covid-19 aşısı yaptırma üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma; prospektif, tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Araştırmaya, 10 Ocak 2022- 10 Şubat 2022 tarihleri arasında, Atatürk Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'na bağlı 2 Eğitim Aile Sağlığı Merkezi nüfusuna kayıtlı olan veya misafir olarak muayene için başvuran 18 yaş üstü gönüllü çalışma grubu 100 kişi (kronik hastalığa sahip olan) ve kontrol grubu 100 kişi (her hangi bir kronik hastalığı olmayan) toplamda 200 kişi dâhil edildi. Katılımcılara araştırmacıların geliştirdiği anket formu uygulandı. Veriler SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmadaki katılımcıların %45'i (n=90) erkek, %55'i (n=110) kadındı. Katılımcıların eğitim seviyelerine baktığımızda %21,5'i (n=43) ilk ve ortaokul, %39'u (n=39) lise, %8'i (n=16) ön lisans, %25'İ (n=50) lisans, %26'sının (n=52) lisansüstü olduğu görüldü. Katılımcıların yaş ortalaması 47,93 ± 14,71 (n=200) olarak hesaplandı. Çalışmaya katılan katılımcılardan aşı olanların yaş ortalaması 48,3 ± 14,9 (n=185), iken aşı olmayan katılımcıların yaş ortalaması 42,9 ± 10,6 (n=15) idi. Kronik hastalığı olan katılımcıların %92'si (n=92), kronik hastalığı olmayan katılımcıların %93'ü (n=93) aşı yaptırmıştı. Covid-19 aşısı yaptırmayanların %26,65'i (n=4) bu soruya cevap vermek istemiyorum derken, %20'sinin (n=3) gösterdiği gerekçe, aşının yan etkilerinden çekinmesiydi. Sonuç: Çalışmamızda kronik hastalığa sahip olmanın Covid-19 aşısı üzerine etkisi olduğu yönünde anlamlı bir bulgu saptanmadı. Tüm katılımcılar arasında aşılama oranına göre kronik hastalığa sahip katılımcıların aşılama oranının birbirine çok yakın olduğu görüldü. Toplumun özellikle risk grupları için aşılama hakkında bilgilendirilmesine yönelik uygulamalar ile aşılanma oranlarının artırabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of people over the age of 18 with chronic diseases, who applied to the education-type family health centers operating under the Department of Family Medicine at Atatürk University in Erzurum, on getting the Covid-19 vaccine. Methods: Research; It is a prospective, descriptive cross-sectional study. Between 10 January 2022 and 10 February 2022, 100 volunteers (having a chronic disease) over the age of 18 who were registered to the population of 2 Education Family Health Centers affiliated to Atatürk University Family Medicine Department or applied for examination as guests, and 100 people in the control group (without any chronic disease), a total of 200 people were included. A questionnaire form developed by the researchers was applied to the participants. The data were analyzed with the SPSS 22.0 statistical program. Results: 45% (n=90) of the participants in the study were male and 55% (n=110) were female. When we look at the education levels of the participants, 21.5% (n=43) primary and secondary school, 39% (n=39) high school, 8% (n=16) associate degree, 25% (n=50) ) undergraduate, 26% (n=52) were postgraduate. The mean age of the participants was calculated as 47.93 ± 14.71 (n=200). The mean age of the vaccinated participants was 48.3 ± 14.9 (n=185), while the mean age of the unvaccinated participants was 42.9 ± 10.6 (n=15). 92% (n=92) of the participants with chronic disease and 93% (n=93) of the participants without chronic disease had been vaccinated. While 26.65% (n=4) of those who did not have the Covid-19 vaccine said they did not want to answer this question, the reason given by 20% (n=3) was that they were afraid of the side effects of the vaccine. Conclusion: In our study, there was no significant finding that having a chronic disease had an effect on the Covid-19 vaccine. The fact that the vaccination rate of the participants with chronic diseases was similar rate to each other. It was thought that the vaccination rates could increase with the practices aimed at informing the society about vaccination, especially for risk groups.