Bağımsız denetimin gelişimi ve VUK, TFRS ve BOBİ FRS'nin imalat sanayi açısından değerlendirilmesi üzerine bir uygulama
Development of independent audit and implication over an assessment of VUK, TFRS, and BOBI FRS for a manufacturing company
  1. Tez No: 756362
  2. Yazar: FATİH GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, VUK, TFRS, BOBİ FRS, Independent Audit, VUK, TFRS, BOBI FRS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Artan dünya nüfusuyla birlikte ticaret olanaklarının teknoloji sayesinde hız kazanması dünya ticaret hacminde önemli bir genişleme yaratmıştır. Ticari iş ve işlemlerin kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenmesi ve yorumlanması muhasebe programlarıyla daha kolay bir hale gelmiştir. Bununla birlikte tüm dünyada artan ticari iş ve işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve denetlenmesi sırasında ortak bir geçerli finansal raporlama sisteminin oluşturulması ihtiyacı hâsıl olmuştur. Ülkeler, bulundukları ekonomik koşulları da göz önün de bulundurarak Uluslararası Muhasebe Standartları ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına kendi ekonomik sistemlerine uyarlamaya çalışmaktadır. Türkiye'de de bu amaç doğrultusunda özellikle son on yılda Uluslararası Geçerli Finansal Raporlama sistemine geçiş amacıyla önemli adımlar atılmıştır. Türkiye Finansal Raporlama Sistemi (TFRS) ve Büyük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Finansal Raporlama Sistemi (BOBİ FRS) bu gelişmeler sonucu ortaya çıkan finansal raporlama sistemleridir. Bununla birlikte Türkiye'de işletmeler Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre finansal tablolarını hazırlayarak tahakkuk eden net gelir üzerinden vergilerini ödemektedir. Dolayısıyla işletmelerin cari dönem net geliri uyguladıkları geçerli finansal raporlama sistemine göre önemli farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin, geçerli finansal raporlama sistemlerinden VUK, TFRS ve BOBİ FRS uygulaması durumunda cari dönem net karının nasıl farklılaştığı ve bunun nedenleri üzerinde durulmuştur. İmalat sanayinde faaliyet gösteren şirketler için TFRS, gerçek değerleri göstermesi ve şirket değerini maksimize etmesi bakımından daha iyi bir finansal raporlama sistemidir.
Özet (Çeviri)
With the increasing world population, the acceleration of trade opportunities thanks to technology has created a significant expansion in the world trade volume. Recording, classifying, summarizing, and interpreting commercial business and transactions has become easier by using accounting programs. Following these developments, the need to establish a common valid financial reporting system has arisen for the accounting and auditing of increasing commercial business and transactions all over the world. Countries, considering their economic conditions, try to adopt International Accounting Standards and International Financial Reporting Standards to their economic systems. In line with this purpose, significant steps have been taken to transition to the Valid International Financial Reporting System, especially for the past decade in Turkey. As a result of these advancements, Turkey's Financial Reporting System (TFRS) and Financial Reporting System for Large and Medium-Sized Businesses (BOB FRS) have come out in the financial reporting system. However, Companies pay their taxes on the net income accrued by preparing their financial statements following the Tax Procedure Law (VUK). Therefore, the current period net income of enterprises differs significantly from the current financial reporting system they apply. In the case of applying VUK, TFRS, or BOBI FRS, all of which are common financial reporting systems in Turkey, by a Company that is running in the manufacturing industry, how current period net income differs and causes of change are dealt with by this thesis. TFRS is a better financial reporting system for the companies which are running in the manufacturing industry in terms of showing fair values and maximizing company value.