Tüketici kredilerinde finansal tutum ve davranışların analizi (Kayseri örneği)
Analysis of financial attitudes and behaviors in consumer credits (case of Kayseri̇)
  1. Tez No: 756414
  2. Yazar: NECMİYE AKYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, Finansal Okuryazarlık, Finansal Tutum, Finansal Davranış, Hane Halkı, Credit, Financial Literacy, Financial Attitude, Financial Behavior, Household
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ülkemizde hem teknoloji alanında hem finansal sektörde meydana gelen gelişmelerle birlikte bireylerin harcama eğilimleri ve istekleri artmış, ihtiyaç tüketimiyle beraber istek tüketimi de artış göstermiştir. Tüketim artışına paralel olarak bireylerin finansman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bankalar ve kredi kuruluşları insanların bu durumunu çok iyi analiz etmişler ve onların ihtiyaçlarını kredi yoluyla karşılamak için çeşitli seçenekler sunmaya başlamışlardır. Bu anlamda özellikle tüketicilere ait kredi risklerinin yönetilmesi ve yönlendirilmesi hem kamu kesimi için, hem de finansal sektör aktörleri için önemli bir unsur haline gelmiştir. Bu sorunlar ışığında çalışmanın temel amacı; tüketicilerin kredi talebini etkileyen bazı finansal, psikolojik ve demografik faktörler arasındaki olası ilişkileri analiz etmektir. Ayrıca son yıllarda gittikçe önem kazanan finansal okuryazarlık kavramının finansal tutumlar ve finansal davranışlar üzerinde etkili olup olmadığının araştırılması da amaçlanmaktadır. Araştırmada verilerin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmış. Anket formunda katılımcıların demografik ve diğer bazı özelliklerinin tespit edilmesine yönelik sorular yanında iki adet likert ölçeği yer almaktadır. Ölçeklerden biri, katılımcıların kredi kartı, bireysel krediler ve bireysel finansman hakkındaki davranışlarının, diğeri ise tutumlarının tespit edilmesine yönelik olarak hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda finansal tutum le finansal davranış arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, along with the developments in both the technology and the financial sector, individuals' tendency and desire to spend have increased. Also, both consumption based on needs and consumption based on wants have increased. Banks and credit institutions have analyzed the situation of people very well and have developed various alternatives to meet their needs through loans. In this sense, managing and directing the credit risks of consumers has become an important factor both for the public sector and for the financial sector actors. In the light of these problems, the main purpose is to analyze the likely relationships between some financial, psychological and demographic factors that affect consumers' credit demand. In addition, the other objective of this study is to investigate whether the concept of financial literacy, which has become increasingly important in recent years, is effective on financial attitudes and financial behaviors. Questionnaire technique was used to collect data in the study. Along with questions for obtaining demographic properties and other specific features of rerspondents, the questionnaire consisted of two different likert scales, one for behaviour an the other for attitudes of respondents towards credit cards and consumer loans and personal financing. As a result of the research, a significant and negative relationship was determined between financial attitude and financial behavior.