Preparation and modification of heat activated dental base material cured by gamma radiation
Kaide plağı olarak kullanılan polimetilmetakrilatın gamma ışınlarıyla hazırlanması ve özelliğindeki değişimler
  1. Tez No: 75646
  2. Yazar: ÖZLEM ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerler, Diş Malzemeleri, Gamma Işınları, Reolojik ve Isıl Özellikler. vı, Polymers, Dental Materials, Gamma Radiation, Rheological Behavior, Thermal Behavior IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET KAİDE PLAĞI OLARAK KULLANILAN POLİMETİLMET AKRİLATIN GAMMA IŞINLARIYLA HAZIRLANMASI VE ÖZELLİĞİNDEKİ DEĞİŞİMLER Eser, Özlem Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Usanmaz Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör Gündüz Eylül 1998, 53 sayfa Bu çalışma, diş hekimliğinde kaide plağı olarak kullanılan, ısı ile polimerleşen polimetilmetakrilatın gamma ışınları ile farklı kürleşme periodlarındaki bazı özelliklerine etkilerinin saptanması ile ilgilidir. Bu amaçla, polimetilmetakrilat örnekleri öncelikle 60°C ve 70°C de polimerleştirilmiş ve sırasıyla 30, 60, 90, 120, 150, 180 ve 210 dakikayakadar.gamma ışınları ile kürlendirilmiştir. Bu örnekleri analizi için, viskometrik, ısı ve reolojik incelemeler yapılmıştır. Örneklerin ısıl ve reolojik özelliklerinin belirlenmesi için DSC ve DMA kullanılmıştır. Molekül ağırlıklarının, kürleşme zamanlarına bağlı olarak önemli bir değişiklik göstermedikleri ve yüksek kürleşme zamanlarında çapraz bağlantının görülmediği sonucuna varılmıştır. DMA metodunun DSC metoduna göre camsı geçiş sıcaklığının tespiti ve mikromekanik davranışlarının saptanması için daha hassas olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmadaki tüm sonuçlar, gamma ışınlarıyla kürleştirme yapmanın, yüksek molekül ağırlığına sahip, porositesi düşük ve çapraz bağları olmayan homojen bir polimer elde etmedeki en iyi yol olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION AND MODIFICATION OF HEAT-ACTIVATED DENTAL BASE MATERIAL CURED BY GAMMA RADIATION Eser, Özlem M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. A1İ Usanmaz Co-Supervisor: Prof. Dr. Güngör Gündüz September 1998, 53 pages This study aims to determine the effect of different curing cycles by gamma radiation on rheological properties of heat activated polymethylmetacrylate used as denture base material under. For this purpose, polymethylmetacrylate samples mwere first polymerized by heat at 60° C and 70 °C, then cured by gamma radiation for 30, 60, 90, 120, 150, 180 and 210 minutes. The viscosity measurements, thermal and rheological characterization were performed. DMA and DSC were used to determine rheological and thermal behavior of samples. It was concluded that molecular weights do not change significantly with curing time and no crosshnking was observed even at high curing periods. The exothermic peak in DSC showed further crosslinking for the samples that were irradiated at shorter period. It was noted that the DMA method was more sensitive than DSC method for obtaining glass transition temperature and over all micromechanical behavior. All these discussions in this study reveal out the gamma curing as a superior method for producing high molecular weight homogeneous polymers with low porosity and no crosslinking.