Computer aided design of friction brakes and clutches
Sürtünmeli fren ve kavramların bilgisayar destekli tasarımı
  1. Tez No: 75652
  2. Yazar: GÜLLÜ KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Friction Type Brakes and Clutches, Coefficient of friction, Thermal Analysis, Optimum design IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, PC ortamında belli tip fren ve kavramaların analizi ve optimum tasarımına yönelik bir programın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bir bakıma bilgisayar destekli tasarım metodlannm bir analiz ve tasarım problemine uygulanmasıdır. Bu program, C++ Builder yazılım programıyla geliştirilmiş görsel kullanıcı ortamından, C++ programlama dilinde yazılmış olan ana program kodundan, sayısal ve grafiksel çıktılardan oluşmaktadır. Bu program aynı zamanda modüler bir yaklaşımda geliştirilmeye çalışılmıştır. Amaç, bu çalışmanın ilerde kolaylıkla geliştirilebilmesi ve genel bir güç aktarım elemanlarının tasarımı pogramında uygulanabilmesidir. Bu nedenle mekanik analiz, eşdeğer kütlesel atalet momenti modeli kullamlarak yapılmış, ısısal analiz de belli kabullenmelere dayandırılmıştır. Sürtünme katsayısının karmaşık yapısı, bunların literatürde bulunan sıcaklığa bağlı değişimiyle dikkate alınmaya çalışılmış, analizde sayısal teknikler kullamlarakuygulanmıştır. Bu değişimin bulunmadığı durumlarda analiz düzgün yavaşlama ve sabit tork kuvveti kabullenmelerine dayandırılmıştır. Genel bir ısı modeliyle, bir tek, tekrarlı ve sürekli fren ve kavrama uygulamalarının ısısal durumları incelenmiş ve sıcaklık değişimleri grafiksel olarak elde edilmiştir. Sürtünme tipi fren ve kavramaların değişik performans ve geometrik sınırlamalara dayalı maksimum tork kapasitesi ve minimum hacim kriterlerine göre optimum tasarımı da yapılmaya çalışılmıştır. Anahtar kelimeler : Sürtünme Tipi Fren ve Kavramalar, Sürtünme Katsayısı, Isısal Analiz, Optimum Tasarım VI
Özet (Çeviri)
The present study aims to develop a computer program on a PC to analyze and optimally design certain type brakes and clutches. In a way it is an application of CAD methods to an analysis and design problem. The program is composed of a Visual User Interface developed in C++ Builder, a main part (source code) written in C++ language and numerical and graphical outputs. At the same time, the program is tried to be developed in a modular approach. The aim is easy future development and the implementation of this study in a general power transmission design program. Therefore the mechanical analysis is carried out with an equivalent inertia model and certain assumptions underlie the thermal analysis. The effect of the complex nature of the coefficient of friction is tried to be taken into account where its variation with respect to temperature could be found in the 111literature and is implemented into the analysis using numerical techniques. Constant deceleration and constant torque is assumed in the case of no data. The thermal response for single, repeated and continued braking and clutching applications with a general thermal model is investigated and their temperature variation is displayed graphically. Optimum design of friction type brakes and clutches is tried to be carried out based on maximum torque and minimum volume criteria and various performance and geometrical constraints.