Şanlıurfa ilinin sanayi coğrafyası
Industrial geography of Şanlıurfa province
- Tez No: 756521
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KAYA SANDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanlık, var olduğu andan itibaren yaşamını devam ettirmek ve yaşam pratiğini oluşturmak adına birtakım aletleri kullanmaya başlamıştır. Bu aletler avlanmak için bir taşın yontulması ile başlamış olup iki taşı birbirine sürterek ateşin bulunması ile büyük bir ivme kazanmıştır. Gelecekte aletleri daha işlevsel kullanmak adına değişime uğratıldığı bu işleme sanayi adı verilmiştir. Bir mekânda sanayi yapılabilmesi için belli koşullar gereklidir. Bu koşullar coğrafyanın durumuna göre şekillenir. Bu çalışmada Şanlıurfa'nın sanayi potansiyelini ortaya çıkarmak adına“Şanlıurfa İlinin Sanayi Coğrafyası”incelenmiştir. Şanlıurfa ili tarım ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahiptir. İlin yeryüzü şekilleri tarıma elverişlidir. Tarımda önemli yer tutan sulama problemi de GAP ile büyük ölçüde giderilmiştir. Yöredeki tarımsal üretimi değerlendirecek ve istihdam sorununun çözümüne yatkı sağlayacak modern sanayinin geçmişi oldukça yenidir ve sanayi tesislerinin sayısı da oldukça azdır. İlde modern sanayi tesislerinin kurulması 1990'larda başlamıştır. Şanlıurfa ilinin sahip olduğu genç nüfus potansiyeli ile sanayi işgücü açısından önemli bir yere sahiptir. Son zamanlarda devlet tarafından yapılan OSB'ler ile ilde sanayinin gelişimi desteklenmektedir. Organize Sanayi Bölgeleri (1., 2.) Şanlıurfa-Gaziantep karayolu üzerinde (D-400) yer almaktadır. Şanlıurfa'da sanayi sektörleri içinde tekstil ve gıda sektörü önde gelmektedir. İldeki sanayinin üretim kapasitelerine bakıldığında; Tekstil ve Gıda sektörünün payı %71, diğer sektörler %29'dur. İmalat sanayisindeki üretim payı yüzdelik olarak %31 Gıda, %33 Tekstil, %11 Metal Eşya ve Makine, %1 Metal Sanayi, %11 Seramik ve Cam, %2 Kâğıt, %9 Kimya ve %2 ile de Ağaç ve Mantar Sanayisidir. Şanlıurfa İli Sanayi Coğrafyası adlı bu tez çalışması ile ilin hali hazırda sanayi coğrafyası anlatılarak, ilin sanayi sektörlerinde yapmış olduğu istihdam, ithalat ve ihracatında sanayinin payı incelenmiş ve Yerelleşme Katsayısı ile SWOT Analizi yapılmıştır. Bu tez çalışmasından elde edilen sonuçlar sanayi ile ilgilenenler için yaralanabilecekleri bir altlık ve veri seti oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Since its existence, humanity has started to use some tools in order to maintain its life and create its life practice. These tools started with the chipping of a stone for hunting and gained a great momentum with the discovery of fire by rubbing two stones together. This process, in which it is modified in order to use the tools more functionally in the future, is called the industry. Certain conditions are necessary for an industry to be made in a place. These conditions are shaped by the state of the geography. In this study,“Industrial Geography of Şanlıurfa Province”was examined in order to reveal the industrial potential of Şanlıurfa. Şanlıurfa province has an agriculture-based economic structure. The landforms of the province are suitable for agriculture. The irrigation problem, which has an important place in agriculture, has also been largely eliminated with the GAP. The history of the modern industry, which will evaluate the agricultural production in the region and contribute to the solution of the employment problem, is quite new and the number of industrial facilities is quite low. The establishment of modern industrial facilities in the province began in the 1990s. Şanlıurfa has an important place in terms of industrial workforce with its young population potential. The development of industry in the province has been supported by the OIZs built by the state recently. Organized Industrial Zones (1st, 2nd) are located on the Şanlıurfa-Gaziantep highway (D-400). In Şanlıurfa, the textile and food sectors are the leading industrial sectors. Considering the production capacities of the industry in the province; Its share in the Textile and Food sector is 71%, while other sectors are 29%. The production share in the manufacturing industry is 31% Food, 33% Textile, 11% Metal Goods and Machinery, 1% Metal Industry, 11% Ceramics and Glass, 2% Paper, 9% Chemistry and 2% Wood and Mushroom Industry. With this thesis named Şanlıurfa Province Industrial Geography, the industrial geography of the province is explained, the share of the industry in the employment, import and export of the province in the industrial sectors has been examined and SWOT Analysis has been made with the Localization Coefficient. The results obtained from this thesis will create a base and data set for those who are interested in the industry.
Benzer Tezler
- Siverek ilçe merkezinin coğrafi etüdü
Geographycial study of the Siverek district center
HASAN HÜSEYİN AKPİRİNÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
CoğrafyaKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
- Besni ilçe merkezinin (Adıyaman) coğrafi etüdü
Geoghraphical study of Besni (Adiyaman) district center
İSMAİL DENİZ
- Şanlıurfa şehir içi hanlarının restorasyonu ve yeniden işlevlendirilmesinin irdelenmesi
Investigation of the new function and restoration of Urfa khans
MAHMUT ŞENOCAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
MimarlıkSelçuk ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHTİYAR EROĞLU
- Şanlıurfa ilinin jeolojik ve morfolojik özelliklerinin coğrafi bilgi sistemleri (CBS) yardımıyla incelenmesi
Investigation of geological and morphological characteristics of şanliurfa province by using geographical information systems (GIS)
AHMET EKMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Jeoloji MühendisliğiAtatürk ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EKREM KALKAN
- Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nin endüstriyel eko parka dönüştürülme potansiyelinin araştırılması
Investigating the potential convertibility of Şanlıurfa Organized Industrial Zone being turned into an industrial eco park
NİSA KASAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Çevre MühendisliğiHarran ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. MEHMET İRFAN YEŞİLNACAR