Androgenetik alopesilerde trikoskopik bulguların şiddet ile ilişkisi
Association of trichoscopic findings in androgenetic alopecias with severity
- Tez No: 756539
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Androgenetik, alopesi, trikoskopi, şiddet, Androgenetic, alopecia, trichoscopy, severity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Androgenetik alopesi, en sık görülen, genetik yatkınlıkla ortaya çıkan ve etkilenen bireylerde hayat kalitesini düşüren alopesi tipidir. Trikoskopik bulguların hastalığın kliniğindeki yerinin saptanması önemlidir. Androgenetik alopeside trikoskopik bulguların hastalık şiddeti ile ilişkisini inceleyen çalışmalar mevcuttur ancak bulguların saptandığı bölgelerin şiddet ile ilişkisi ve hastalığın ilerleyişini tahmin edebilirliği daha önce araştırılmamıştır. Gereç ve yöntem: 97 erkek androgenetik alopesi hastasının yaşları, hastalık süresi, Fitzpatrick deri tipi, Hamilton–Norwood evresi kaydedildi. Androgenetik alopeside sık görülen trikoskopik bulgular her hastada saçlı deride saptandığı bölgelere göre kaydedildi. Bulguların hastalığın şiddeti ile ilişkisi saptandıkları bölgelere göre ve bölgelerden bağımsız olarak iki ayrı şekilde incelendi. Bulgular: Çalışmamızda ana bulgular şu şekildedir: (1) Androgenetik alopeside saçlı deride herhangi bir bölgede saptanan bal peteği pigmentasyonu ve fokal atrişi şiddetli hastalık ile ilişkilidir. (2) Vertekste saptanan şaft kalınlık farkı, kahverengi peripiler bulgu ve bal peteği pigmentasyonu şiddetli hastalık ile ilişkilidir. (3) Herhangi bir bölgede saptanan fokal atrişi ve vertekste saptanan şaft kalınlık farkı hastalığın ilerleyişini erken evrelerde tahmin edebilir. Sonuç: Trikoskopi androgenetik alopesi tanısına ve şiddetine dair bilgi verir. Verteksin trikoskopik incelemesi diğer bölgelere kıyasla hastalığın şiddeti ve ilerleyişi ile ilgili sağladığı bilgi açısından daha önemli olabilir. Bulgularımızın desteklenmesi için androgenetik alopeside trikoskopik bulguların hastalık ilerleyişi ile ilişkisini incelemek üzere yapılacak boylamsal araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Androgenetic alopecia is the most common type of alopecia that occurs with genetic predisposition and impairs quality of life in affected individuals. It is important to determine the clinical significance of trichoscopic findings in androgenetic alopecia. There are studies examining the relationship between trichoscopic findings and disease severity in androgenetic alopecia, but the relationship of the localizations of the findings with severity and predictability of prognosis have not been investigated before. Materials and methods: Ages, disease durations, Fitzpatrick skin types and Hamilton–Norwood stages were recorded from 97 male androgenetic alopecia patients. Trichoscopic findings that are commonly seen in androgenetic alopecia were recorded with regions they were detected on the scalp. The relationship between trichoscopic findings and disease severity was analysed in two seperate ways: Based on the localization and independently of the localization. Results: The main findings in our study are as follows: (1) Honeycomb pigmentation pattern and focal atrichia detected in any region of the scalp are associated with severe disease. (2) Hair shaft thickness heterogenity, brown peripilar sign, and honeycomb pigmentation pattern detected on vertex are associated with severe disease. (3) Focal atrichia detected in any region and hair shaft thickness heterogenity detected on vertex can predict the prognosis of the disease. Conclusion: Trichoscopy provides information on diagnosis and severity of androgenetic alopecia. Trichoscopic examination of the vertex may be more important than other regions in terms of the information it provides about disease severity and prognosis. To support our findings, longitudinal studies are needed to examine the relationship between trichoscopic findings and prognosis in androgenetic alopecia