Nokta kaynak yöntemiyle birleştirilen alüminyum ve paslanmaz çelik malzemelerin korozyon davranışlarının belirlenmesi
Determination of corrosion behavior of aluminum and stainless steel materials joined by spot welding method
  1. Tez No: 835042
  2. Yazar: ŞENER CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLER KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı metallerin kaynağı, korozyon davranışları, direnç nokta kaynağı, AA 5083, AISI 304, AISI 304L, Dissimilar metals welding, corrosion behaviors, resistance spot welding, AA5083, AISI 304, AISI 304L
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, nokta kaynağı yöntemiyle birleştirilen alüminyum 5083 ve östenitik paslanmaz çelik AISI 304, AISI 304L malzemelerin korozyon davranışı incelenmiştir. Mühendislik uygulamalarında farklı malzemelerin birleştirilmesi, her malzemenin sunduğu farklı özellikler ve maliyet nedeniyle önemli bir hal almıştır ve her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte, bu malzemeler arasında korozyon oluşması durumu göz önünde bulundurulmalıdır çünkü bu durum genel yapısal bütünlüğü ve dayanıklılığı etkileyebilir. Bu çalışma, bu tür hibrit yapıların korozyon davranışını kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır ve özellikle birleştirme yöntemi olarak nokta kaynağının etkilerine odaklanmaktadır. Bu tez çalışması, gerçek dünya uygulamalarını temsil eden alüminyum ve paslanmaz çelik malzemeleri nokta kaynağıyla 2 farklı akımda birleştirerek hibrit numuneler oluşturmayı içermektedir. Bu numuneler üzerinde korozyon davranışlarını incelemek üzere ASTM G48 testi uygulanmıştır. Bu testlerin sonucunda ayrıca birleşim arayüzünde oluşan korozyon etkileri de değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar, hibrit yapıların korozyon hızlarını, korozyon eğilimlerini belirlemek için analiz edilmiştir. Ayrıca, kaynak akımı gibi nokta kaynağı parametrelerinin korozyon davranışı üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Ek olarak, optik mikroskoplar ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile numeneler üzerindeki korozyon etkileri incelenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, elektrik direnç nokta kaynağı metodu ile birleştirilen hibrit alüminyum 5083 H111 ve östenitik paslanmaz çelik AISI304-AISI304L yapıların korozyon davranışı hakkında bir anlayış kazandırır. Sonuç olarak, nokta kaynağı yöntemiyle birleştirilen hibrit alüminyum ve paslanmaz çelik malzemelerin korozyon davranışının incelenmesi, bu malzemelerin bir arada kullanıldığı yapıların tasarım ve üretim süreçlerinde kullanılabilecek bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the corrosion behavior of aluminum 5083 and austenitic stainless steel AISI 304, AISI 304L materials joined by the resistance spot welding method has been investigated. The combination of different materials in engineering applications has become increasingly important due to the unique properties and cost considerations of each material, and it is becoming more widespread every day. However, the occurrence of corrosion between these materials must be taken into account because it can affect the overall structural integrity and durability. This study aims to comprehensively evaluate the corrosion behavior of such hybrid structures, with a particular focus on the effects of the resistance spot welding method. This thesis work involves creating hybrid specimens by resistance spot welding aluminum and stainless steel materials, representing real-world applications, at two different currents. ASTM G48 tests were conducted on these specimens to examine their corrosion behavior. The corrosion effects occurring at the weld interface were also assessed as a result of these tests. Experimental results were analyzed to determine the corrosion rates and trends of hybrid structures. Additionally, the influence of spot welding parameters such as welding current on corrosion behavior was investigated. Furthermore, corrosion effects on the specimens were examined using optical microscopes and scanning electron microscopy (SEM). The findings of this study provide insight into the corrosion behavior of hybrid aluminum 5083 H111 and austenitic stainless steel AISI304-AISI304L structures joined by the resistance spot welding method. In conclusion, the study of the corrosion behavior of hybrid aluminum and stainless steel materials joined by the spot welding method provides valuable information for the design and manufacturing processes of structures where these materials are used together.