Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide mesleki tükenmişlik, değişime direnç ve iş tatmininin aracılık ve düzenleyicilik etkisi; Osmaniye ortaöğretim müdürlüklerinde çalışan öğretmenler örnekleminde incelenmesi.
Mediation and regulatory effects of occupational burnout, resistance to change and job satisfaction in the relationship between organizational justice and organizational commitment; Examining the sample of teachers working in Osmaniye secondary education directorates
  1. Tez No: 756574
  2. Yazar: HÜSEYİN KISACIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MELİH EYİTMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Örgütsel bağlılık, iş tatmini, mesleki tükenmişlik, değişime direnç, Osmaniye, Ortaöğretim Kurumları, Öğretmenler, Organizational justice, Organizational commitment, job satisfaction, professional burnout, resistance to change, Osmaniye, High schools, Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Eğitim kurumları toplumun pek çok noktasında olduğu gibi örgütlü ve profesyonel yönetimi gerektiren bir yapıdır. Toplumu yönlendirmeye yönelik etkileri olabileceği gibi toplumdaki değişimden etkilenmeleri de söz konusu olduğu için, okulları açık bir sistem olarak tanımlamak mümkündür. Öğretmenler ise eğitim ve öğretim hizmetlerinin sunulmasında en çok çabayı gösteren kişilerdir ve onların örgüt kültürü içinde rahat bir şekilde çalışmalarının sağlanması toplumun geleceğine yapılan önemli bir yatırım olarak görülmelidir Buradan hareketle bu çalışmada örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide iş tatmini, değişime direnç ve mesleki tükenmişliğin aracı ve düzenleyici rolünün olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu kapsamda Osmaniye ili merkezinde çalışan öğretmenlerden seçkisiz rastsal örnekleme yöntemiyle resmi ve etik kurul izinleri alınmak suretiyle 400 kişiden veri toplanmıştır. Bu araştırma bu yönüyle belirtilen bağlamda yapılmış olan ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Elde edilen veriler ilk olarak tanımsal istatistikler ve güvenirlik bakımından değerlendirilmiş ve daha sonra araştırmanın kavramsal çerçevesinin veriye yansımış olup olmadığının tespitine yönelik faktör analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu kısımlarda bir problemin olmadığı görüldüğü için araştırma kapsamında geliştirilen hipotezlerin testleri ile çalışma tamamlanmıştır. Sonuç olarak Osmaniye il merkezinde çalışan ortaöğretim kurumları öğretmenlerinin iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet algılarının yüksek olduğu ve buna bağlı olarak değişime direnç ve mesleki tükenmişlik algılarının da düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel adaletle örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide iş tatmini ve mesleki tükenmişliğin aracı ve düzenleyici etkilerinin bulunduğu belirlenmiştir. Buna karşın değişime direncin bahsedilen ilişkide aracı ve düzenleyici bir II etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Çalışmanın son kısmında akademisyenler, uygulayıcılar ve politika geliştiriciler için öneriler sunularak araştırma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Educational institutions are a structure that requires organized and professional management as in many parts of the society. It is possible to define schools as an open system, as they can have effects on directing the society as well as being affected by the changes in the society. Teachers, on the other hand, are the people who make the most effort in the provision of education and training services, and ensuring that they work comfortably within the organizational culture should be seen as an important investment in the future of the society. From this point of view, in this study, it is investigated whether job satisfaction, resistance to change and professional burnout have a mediator and moderator role in the relationship between organizational justice and organizational commitment. In this context, data were collected from 400 people by obtaining official and ethical committee permissions from teachers working in the city center of Osmaniye by random sampling method. In this respect, this research is the first study to be conducted in this context. The obtained data were first evaluated in terms of descriptive statistics and reliability, and then factor analyzes were carried out to determine whether the conceptual framework of the research was reflected in the data. Since it was seen that there was no problem in these parts, the study was completed with the tests of the hypotheses developed within the scope of the research. As a result, it was determined that the job satisfaction, organizational commitment and organizational justice perceptions of secondary school teachers working in the city center of Osmaniye were high, and accordingly, their perceptions of resistance to change and professional burnout were also low. In addition, it has been IV determined that there are mediator and regulatory effects of job satisfaction and professional burnout in the relationship between organizational justice and organizational commitment. On the other hand, it was determined that resistance to change did not have a mediating and regulating effect in the mentioned relationship. In the last part of the study, the research was concluded by presenting suggestions for academics, practitioners and policy makers.