Yönetim bilişim sistemleri alanında endüstri 4.0'ın uygulamaları içerisinde nanoteknolojinin kullanımı
The use of nanotechnology in the applications of industry 4.0 in the field of management information systems
- Tez No: 756577
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Sanayi devrimi, nanoteknoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, Endüstri 4.0, Industrial revolution, nanotechnology, Management Information Systems, Industry 4.0
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İçinde bulunulan 4. Sanayi devriminin (Endüstri 4.0) çok farklı teknolojik gelişmelerden etkilenerek evirildiği görülmektedir. Bu teknolojik alanlardan biri de nanoteknolojidir. Bu bağlamda nanoteknolojinin getirmiş olduğu yeni üretim paradigmalarının da Endüstri 4.0 üzerinde etkili olacağı görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada nanoteknolojinin Endüstri 4.0 üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmış ve nanoteknolojinin Endüstri 4.0 üzerindeki etkileri kavramsal olarak incelenmiştir. Diğer taraftan bu çalışmada nanoteknolojik gelişmelerin YBS bileşenleri üzerindeki mevcut ve potansiyel etkisi incelenmiştir. Halen geliştirilmekte olan nanoteknolojinin halihazırda Endüstri 4.0'a kayda değer düzeyde katkı sağladığı gözlenmiş, gelecekte ise sahip olduğu potansiyel ile yeni sanayi devrimlerine yol açacağı görülmüştür. Bu kapsamda ülkemizin de Endüstri 4.0 ve nanoteknolojiden uzak kalmaması ve bu yeniliklere dünya ile eşzamanlı olarak entegre olması gerektiği Endüstri 4.0 ve nanoteknoloji entegrasyonu konusunda gereken politikaları ve yatırımları sürekli olarak uygulaması ve güncellenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. YBS'nin alt bileşenleri üzerinde nanoteknolojik gelişmelerin doğrudan etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is seen that the 4th Industrial Revolution (Industry 4.0) that human being experience at the time being, has evolved by being affected by very different technological developments. One of these technological areas is nanotechnology. In this context, it is seen that the new production paradigms brought by nanotechnology will also be effective on Industry 4.0. In this context, this study aimed to investigate the effects of nanotechnology on Industry 4.0 and the effects of nanotechnology on Industry 4.0 were examined conceptually. On the other hand, in this study, the current and potential effects of nanotechnological developments on MIS components were examined. It has been observed that nanotechnology, which is still being developed today, has contributed significantly to Industry 4.0, and it has been observed that it will lead to new industrial revolutions with its potential in the future. In this context, it has been concluded that our country should not stay away from Industry 4.0 and nanotechnology and should integrate these innovations simultaneously with the world, and should constantly implement and update the policies and investments required for Industry 4.0 and nanotechnology integration. It has been observed that nanotechnological developments have a direct effect on the sub-components of MIS.