The effect of working capital management on the profitability of the textile firms: Evidence from Fragile Five countries
Çalışma sermayesi yönetiminin tekstil firmalarının kârlılığına etkisi: Kırılgan Beşli ülkelerden deliller
- Tez No: 756576
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAPUSUZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi ve Yönetimi, Kârlılık, Firma Performans, Kırılgan Beşli, Performans Ölçüm Kriterleri, Driscoll-Kraay, Tekstil, Working Capital and Management, Profitability, Firm Performance, Fragile Five, Performance Measurement Criteria, Driscoll-Kraay, Textile
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, Kırılgan Beşli gruplaması içindeki Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Hindistan'da tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalardan oluşan bir örneklemle çalışma sermayesi değişkenlerinin finansal performans üzerindeki etkisi incelenmiştir. 2010-2020 çalışma döneminde bilanço ve gelir tablosu mevcut olan 185 firma örneklem olarak analize dâhil edilmiştir. Bu yıllar arasındaki finansal veriler firmaların mali tablolarına ilişkin yıllık verilerdir. Bu çalışmada belirlenen panel regresyon modellerinin katsayılarının tahmininde, gözlemlenmemiş heterojenlik, otokorelasyon, değişen varyans ve yatay kesit bağımlılığı problemlerine dayanıklı olan Driscoll-Kraay tahmincisi kullanılmıştır. Finansal performans için ROA ve Tobin Q metrikleri esas alınmıştır. Çalışma sermayesi göstergesinde sıklıkla kullanılan alacak tahsil süresi, stok dönüşüm süresi, borç ödeme süresi ve nakit dönüş süresi gibi değişkenler bağımsız değişkenler olarak ve ayrıca firma büyüklüğü, finansal kaldıraç, satış büyümesi ve likidite düzeyi gibi firma düzeyindeki kontrol değişkenleri de regresyon modellerine dâhil edilmiştir. Panel veri analizi tahmin sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, çalışma sermayesi yönetiminin finansal performans üzerindeki etkisinin seçilen performans değişkenine göre önemli ölçüde farklılaştığı ifade edilebilir. Ayrıca ana örneklem alt örneklere ayrıldığında çalışma sermayesi değişkenleri ile finansal performans değişkenleri arasındaki bağlantının değişme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Tüm bu bulgular birlikte değerlendirildiğinde tekstil sektöründe başarılı ve etkin bir çalışma sermayesi yönetiminin ülkeler arasındaki ekonomik koşullara, sermaye piyasaları farklılıklarına, finansal piyasaların gelişimine, günlük çalışma alışkanlıkları açısından farklıların dikkate alınmasına ve çalışma sermayesini oluşturan her bir unsurun ayrı ayrı değerlendirilmesine bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of working capital variables on financial performance was examined with a sample consisting of companies operating in the textile sector in Brazil, Indonesia, Turkey and India within the Fragile Five grouping. During the 2010-2020 working period, 185 companies with balance sheets and income statements were included in the analysis as a sample. The financial data between these years is the annual data on the financial statements of the companies. In the estimation of the coefficients of the panel regression models determined in this study, the Driscoll-Kraay estimator, which is resistant to the problems of unobserved heterogeneity, autocorrelation, varying variance and cross-section dependence, was used. ROA and Tobin's Q metrics are based on financial performance. Variables such as accounts receivable period, inventory holding period, accounts payable period and cash conversion period , which are frequently used in the working capital indicator, are included in the regression models as well as firm-level control variables such as firm size, financial leverage, sales growth and liquidity level. When the panel data analysis estimation results are evaluated in general, it can be stated that the effect of working capital management on financial performance differs significantly according to the selected performance variable. In addition, it was observed that the connection between working capital variables and financial performance variables tended to change when the main sample was divided into sub-samples. When all these findings are evaluated together, it is concluded that a successful and effective working capital management in the textile sector depends on the economic conditions between countries, the differences in capital markets, the development of financial markets, the consideration of differences in terms of daily working habits and the evaluation of each element that makes up working capital separately.