Konjenital kalp cerrahisi sonrasında ekstübe edilen bebeklerde prone pozisyonun etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the prone position in babies extubed after congenital cardio surgery
- Tez No: 756642
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KÖKCÜ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ekstübasyon, Konjenital Kalp Hastalıkları, Prone Pozisyon Yenidoğan, Congenital Heart Diseases, Extubation, Newborn, Prone Position
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma konjenital kalp cerrahisi sonrası ekstübe edilen 0-1 yaş grubu bebeklere verilen prone pozisyonun etkinliğinin değerlendirilmesi amacı ile randomize kontrollü deneysel tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Eylül 2021¬- Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul' da bulunan özel bir hastanenin Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi' nde yatmakta olan cerrahi operasyon geçirmiş 0-1 yaş aralığındaki 20 kontrol grubu, 20 çalışma grubu toplamda 40 bebek oluşturdu. Veriler“Veri Toplama Formu”,“Vital Bulgular Takip Formu”,“Arteriyel Kan Gazı Takip Formu”ve“Kan Değerleri Takip Formu”kullanılarak toplandı. Örneklem grubundaki bebeklerin %32.5' inin 5-8 aylık, %57.5' inin erkek olduğu belirlendi. Konjenital kalp cerrahisi geçiren bebeklere ekstübasyon sonrası verilen prone pozisyonun yoğun bakımda kalış süresini kısalttığı, nabız değerlerini düşürdüğü, saturasyon değerini yükselttiği, arteriyel kan gazındaki PaO2 ve SaO2 değerini yükselttiği, PaCO2 ve Lac değerlerini ise düşürdüğü, hemogram ve biyokimyadaki enfeksiyon paremetrelerinden lökosit ve CRP ve prokalsitonin değerlerini düşürdüğü belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda konjenital kalp cerrahisi geçirip ekstübe edilmiş bebeklere ekstübasyon sonrası hemşireler tarafından verilen prone pozisyonun öneminin vurgulanması ve bu hasta gruplarında prone pozisyonun rutin olarak verilmesi konusunda eğitimler ve verilerek uygulamanın yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a randomized controlled experimental type to evaluate the effectiveness of the prone position given to 0-1 year old babies extubated after congenital heart surgery. The sample of the study consisted of 20 control groups, 20 study groups, and a total of 40 infants, aged 0-1, who were hospitalized in the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit of a private hospital in Istanbul between September 2021 and June 2022. Data were collected using“Data Collection Form”,“Vital Signs Follow-up Form”,“Arterial Blood Gas Follow-up Form”and“Blood Values Follow-up Form”. It was determined that 32.5% of the babies in the sample group were 5-8 months old and 57.5% were boys. It is one of the infection parameters in routine hemogram and biochemistry that the prone position given to babies who have undergone congenital heart surgery after extubation shortens the length of stay in the intensive care unit, decreases the pulse values, increases the saturation value, increases the PaO2 and SaO2 values in the arterial blood gas, decreases the PaCO2 and Lac values, decreases the amount of drainage. It was determined that it decreased leukocyte and CRP and procalcitonin values. In line with these results, it is recommended to emphasize the importance of the prone position given by nurses after extubation to babies who have undergone congenital heart surgery and extubated, and to generalize the practice by giving training and giving prone position routinely in these patient groups.