Pediatrik kalp cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif enfeksiyonların belirlenmesinde serum prokalsitonin düzeyinin rolü
The role of serum procalcıtonın level on the dıagnosıs of postoperatıve ınfectons ın pedıatrıc cardıac surgıcal patıents
- Tez No: 297274
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN PAŞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, enfeksiyon, prokalsitonin, inflamatuar yanıt, Congenital heart disease, infection, procalcitonin, inflammatory response
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Pediyatrik yaş grubunda kardiyak cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar yüksek mortalite ve morbiditeye neden olmakta, aynı zamanda hastane maliyetlerini de artırmaktadır. Bu nedenle enfeksiyon gibi komplikasyonların erken tanısı önemlidir. Cerrahi prosedürlere bağlı gelişen inflamatuar yanıt ve enfeksiyonun ayırt edilmesinde güvenilir tanı yöntemleri halen araştırılmaktadır. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan prokalsitoninin pediyatrik yaş grubunda uygulanan kalp cerrahisi sonrasında gelişen enfeksiyonun tanınmasındaki güvenirliğini araştırmayı, rutin tanı yöntemleri ile karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde 11/08/2011 ile 04/10/2011 tarihleri arasında konjenital kalp hastalığı tanısı ile cerrahi işlem uygulanan 34 hasta dahil edildi. Cerrahi işlem öncesinde, postoperatif üçüncü ve beşinci günlerde alınan kan örneklerinden prokalsitonin, eritrosit sedimentasyon hızı, c-reaktif protein, beyaz küre, gibi enfeksiyon markırlarının düzeyleri araştırıldı. Postoperatif dönemde enfeksiyon gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında karşılaştırma yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS for Windows 11.5 programı ile yapıldı.Bulgular: Serum prokalsitonin seviyesi enfeksiyon gelişimi ile ilişkili bulundu. Hastaların vücut yüzey alanı, total perfüzyon zamanı, protez, yama veya greft kullanımı enfeksiyon ile ilişkili bulundu. Postoperatif enfeksiyon; resüstasyon gereksinimi, ekstübasyon süresi, yoğun bakım yatış süresi, hastanede yatış süresi ve mortalite ile pozitif ilişkilidir. CRP'nin enfeksiyon ve enflamatuar yanıtın ayırt edilmesindeki güvenirliği sınırlıdır. Prokalsitonin için preoperatif dönemde 0.0562 ng/ml, postoperatif üçüncü günde 0.7624 ng/ml ve beşinci günde 0.891 ng/ml'nin üzerindeki değerler enfeksiyon gelişimi açısından güvenilir eşik değerleridir. Enfeksiyon gelişmeyen grupta prokalsitonin değerleri yükselmesine rağmen değerlerin 2 ng/mL'nin altında kaldığı gözlendi. Yüksek düzeydeki prokalsitonin değerleri mortalite ile ilişkili bulundu.Sonuç: Pediyatrik yaş grubunda konjenital kalp hastalığı için cerrahi işlem uygulanan hastalarda, prokalsitoninin ateş, C-reaktif protein, eritrosit sedimentasyon hızı , beyaz küre sayısı gibi araştırdığımız diğer enfeksiyon parametrelerine göre enfeksiyonu belirleme gücünün daha yüksek olması aradığımız laboratuvar testi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Complications in the postoperative period of pediatric age patients undergone cardiac surgery results in high mortality and morbidity, and at the same time increases the hospital costs. For that reasons, the early diagnosis of complications like infection is important. Confidential methods in the differential diagnosis of the inflammatory response due to surgical procedures and infection are still investigated. We aimed to evaluate the confidence of procalcitonin which usage becomes prevalent in the recent years in the diagnosis of infection in the postoperatif cardiac surgery period and to compare it with the routine diagnosis methods.Material and Methods: Thirty-four patients undergone surgical intervention with the diagnosis of congenital heart disease between 11/08/2011 and 04/10/2011 in the Clinics of Cardiovascular Surgery, Hacetepe University Faculty of Medicine were included in the study. The levels of infection markers like procalcitonin, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, white blood cells were investigated in the preoperative period, postoperative 1. and 3. days. A comparison between the postoperative infection developed group and non-infection developed group was made. Statistical analysis was made using SPSS for Windows 11.5Results: The serum procalcitonin level was found to be associated with the development of infection. Body surface area, total perfusion time, prosthetic patch or graft usage was found to be associated with infection. Postoperative infection was positively correlated with resuscitation requirement, extubation length, intensive care unit stay period, hospital stay period and mortality. The confidence of CRP in the differentiation of infection and inflammatory response is limited. The procalcitonin levels above 0.0562 ng/ml in the preoperative period, 0.7624 ng/ml and 0.891 ng/ml in the postoperative 3. and 5 days, respectively, are confidential threshold levels according to the development of infection. Although the elevation of procalcitonin levels in the non-infection developped group, the levels were observed to remain under 2 ng/ml. High levels procalcitonin values were found to be related with mortality.Conclusion: The fact that the determination power of procalcitonin in respect of infection in the pediatric age group patients undergone surgical intervention because of congenital heart disease is higher than the other invetigated parameters like fever, C-reactive protein, erythrocyte sedimentation rate, white blood cells shows that it is laboratory test we searched.