Biyomimikri uygulamalarının kullanıldığı stem eğitimine yönelik hazırlanmış etkinliklerin fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre okuryazarlık becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of stem educational activities using biomimicry implication on the preservice science teachers' environmental literacy skills
  1. Tez No: 756674
  2. Yazar: ŞEYDA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR FETTAHLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, çevre eğitimi, biyomimikri, STEM, Science education, enviromental education, biomimicry, STEM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı biyomimikri uygulamalarının kullanıldığı STEM eğitimine yönelik hazırlanmış etkinliklerin 4. sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre okuryazarlık becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu öntest-sontest yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın uygulaması 2021-2022 Güz yarıyılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen Akademik Başarı Testi (ABT), Yavetz, Goldman ve Pe'er (2009) tarafından geliştirilen, Fettahlıoğlu, Timur ve Timur (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan duyşsal eğilim ölçeği, Yavetz, Goldman ve Pe'er (2009) tarafından geliştirilen, Timur (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan çevreye yönelik sorumlu davranış ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 20.00 paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığı Shapiro Wilk testi ile analiz edilmiştir. Normal dağılıma sahip olmayan verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli-Sıralar Testi ve Mann Whitney U-testi kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde ise betimsel istatistiklerden, bağımlı ve bağımsız gruplar t-testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonunda deney grubu öğrencilerinin akademik başarı, duyuşsal eğilimler ve çevreye yönelik sorumlu davranış ön test-son test puanları arasında sontesti lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı, duyuşsal eğilimler ön test-son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ancak çevreye yönelik sorumlu davranış ön test-son test puanları arasında sontesti lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney ve Kontrol grubu öğrencilerin akademik başarı, duyuşsal eğilimler ve çevreye yönelik sorumlu davranış son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of activities prepared for STEM education, in which biomimicry implementation is used, on the environmental literacy skills of the 4th-grade pre-service science teachers. A pretest-posttest quasi-experimental design with the unequalized control group, one of the quantitative research methods, was used in the research. The implementation of the research was carried out in the 2021-2022 Fall semester with fourth-grade pre-service science teachers studying at Çukurova University. The data of the study were collected using the Academic Achievement Test (ABT), developed by the researcher, the affective disposition scale developed by Yavetz, Goldman, and Pe'er (2009) and adapted into Turkish by Fettahlıoğlu, Timur, and Timur (2016), and environmentally responsible behavior scale, developed by Yavetz, Goldman, and Pe'er (2009) adapted into Turkish by Timur (2011). The datum of the research was analyzed with the SPSS 20.00 package program. The normal distribution of the datum was analyzed with the Shapiro Wilk test. Wilcoxon Signed-Ranks Test and Mann Whitney U-test were used in the analysis of non-normally distributed data. Descriptive statistics, dependent and independent groups t-test were used in the analysis of normally distributed data. At the end of the research, a statistically significant difference was found between the academic achievement, affective disposition, and environmentally responsible behavior pretest-posttest scores of the experimental group students in favor of the posttest. There was no statistically significant difference between the control group students' academic achievement and affective disposition pretest-posttest scores However, a statistically significant difference was found between the environmentally responsible behavior pretest-posttest scores in favor of the post-test. There was no statistically significant difference between the academic achievement, affective disposition, and behavioral post-test scores of the experimental and control group students.