Geri Dön

An exploration of consumer experiences in the age of artificial intelligence: Perception of being observed

Yapay zekâ çağında tüketici deneyimlerinin incelenmesi: İzlenme hissi

  1. Tez No: 756689
  2. Yazar: DENİZ LEFKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 152

Özet

Bu tez tüketicilerin yapay zekâ çağındaki deneyimlerini inceleyerek izlenme hissini tanımlamaktadır. Teknolojik devrimle hızla değişen sosyal çevrenin bir sonucu olan izlenme hissi, tüketicilerin diğer insanlar ya da şirketler tarafından kaydedildiğini, izlendiğini, takip edildiğini düşündüğü durumları kapsar. Üç bölümden oluşan bu tezin amacı dijital çağda izlenme hissinin ne olduğunu tanımlamak, bu hissin nedenlerini bulmak, tüketicilerin iyiliği ve şirketlerin başarısı için önemli olabilecek sonuçları ortaya çıkarmaktır. Birinci bölüm izlenme hissiyle ilgili genel bir bilgi verir. Teknoloji kullanım endişesi, öz bilinç ve gizlilik endişesinin izlenme hissini arttırdığını gösterir. Bireylerin izlenme hissini ölçmek için bir ölçek geliştirir. Ayrıca, bu bölümün sonuçları izlenme hissi yüksek olan tüketicilerin şirketlerin veri toplamasına karşı daha duyarlı olduğunu ve bilgi paylaşımını sınırladığını gösterir. İkinci bölüm izlenme hissinin şirketlerin tüketicilerle başarılı ilişkiler kurabilmesine dair önemli sonuçları olduğunu gösterir. Bu araştırmanın sonuçları şirketler tarafından izlenince tüketicilerin etkileşimlerini azalttığını, daha az zaman, para ve veri kullandığını gösterir. Tüketicilere göre şirketler tarafından izlenmek, herhangi bir karşılık almadan veri kaynaklarının kullanılması demektir. Bu da tüketicileri kendi kaynaklarını korumaya iter. Etkileşimi karşılıklı hâle getirmek olumsuz etkileri azaltabilir. Üçüncü bölüm 2018'de Genel Veri Koruma Tüzüğü ile tüketicilerin hayatına dahil olan gizlilik bildirimlerini incelemektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre gizlilik bildirimleri tüketicilerin internet sayfalarını ve uygulamaları kullanma isteğini ve bu sayfalardan ürün alma niyetini azaltmaktadır. Bunun nedeni de gizlilik bildirimlerinin tüketicilere şirketler tarafından izlendiğini fark ettirmesidir. Bu farkındalık tüketicilerin hem kendiler hem de şirketler için kâr - zarar analizi yapmasına neden olur. Bu analizin sonuncunda da şirketlerin kendilerinden daha çok kâr ettiğini düşünür. Bu da şirketin ne kadar tüketici odaklı algılandığını ve tüketicilerin kullanma isteğini azaltır. Genel olarak bu tez teknolojinin gelişimiyle değişen tüketici davranışlarını anlamamızı sağlayarak tüketici davranışları literatürüne katkıda bulunur. Şirketler ve kamu politikaları için önemli çıkarımlar sağlar.

Özet (Çeviri)

This dissertation explores consumers' experiences in the age of artificial intelligence and identifies a phenomenon, the perception of being observed, which evolved with the rapid transformation of the social environment with the technological revolution. I use the term“being observed”to refer to the instances where consumers think that they are being recorded, watched, or tracked by other parties that can be people or companies. Consisting of three essays, this dissertation aims to provide an understanding of what it means“to be observed”in the digital age, identify antecedents and consequences that are important for consumers' wellbeing and companies' success. Essay 1 provides an understanding of the perception of being observed. Identifying the technology anxiety, self-consciousness and privacy concerns as antecedents, this research develops a scale to measure the extent to which individuals think that they are being observed. Further, it demonstrates that people who think that they are being observed are more sensitive to the data collection practices and protective of their data through limiting their information disclosure. Essay 2 explores an important outcome of being observed by companies for building successful relationships with consumers. The findings of this research show that being observed by companies decrease consumers' willingness to engage with the company, and use their resources such as time, money, and data in their interactions. Being observed by companies implicates that one's data, which is a resource, is being utilized by companies without reciprocity. This, in turn, makes consumers be more protective of their available resources. Making the interaction more reciprocal can mitigate the effect. Essay 3 focuses on the consequences of the use of privacy notices, which are integrated into consumers' lives with the General Data Protection Regulations in 2018. This research shows that privacy notices decrease consumers' willingness to use websites and applications, and purchase products. The underlying mechanism is that privacy notices make it salient to the consumers that they are being observed by companies, which prompts people to calculate the benefits and costs of these observations for both parties. This calculus results in the idea that companies benefit more than consumers, which, in turn, decreases perceived customer orientation of the company, reducing usage intentions. Overall, this dissertation contributes to the consumer behavior literature through enhancing our understanding of consumers' experiences evolving with the advancements in technology and providing important managerial and public policy implications.

Benzer Tezler

  1. Orta kademe yöneticilerin kariyer planlaması

    Başlık çevirisi yok

    FİDAN AYKUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesi

    DR. HALİL HALEFŞAN SÜMEN

  2. Çevrim içi platformlarda sunulan ikinci el lüksün tüketici perspektifinden değerlendirilmesi

    Evaluating second-hand luxury on online platforms from a consumer perspective

    FATMA NUR SARIKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    İşletmeGalatasaray Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NİLŞAH CAVDAR AKSOY

  3. Dijitalleşme sürecinde hizmet kalite algısının hizmet seviyeleri, tüketici özellikleri ve müşteri denkliği ekseninde açıklanması

    Başlık çevirisi yok

    AYLİN ECEM GÜRŞEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İşletmeGalatasaray Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET KEMAL ŞEKERKAYA

  4. Design and management of brand identity with an action research in Turkish fashion industry

    Marka kimliği tasarımı ve yönetimi ve Türk moda endüstrisinde uygulamalı örnek çalışma

    GÖZE SENCER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2004

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

    Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞÖLEN KİPÖZ

  5. Otomobil satın alımında marka savunuculuğunun ülke menşei ve satın alma niyetine etkisi

    The effect of brand advertisement on the country of origin and purchase intention in car purchase

    KORAY BARUT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    İşletmeİstanbul Ticaret Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FİGEN YILDIRIM