Hydrogeochemical evaluation of the impact of Gölbaşı municipality waste disposal site on groundwaters and surface waters
Gölbaşı Belediyesi katı atık sahasının yeraltı suları ve yüzey suları üzerindeki etkisinin hidrojeokimyasal değerlendirimi
- Tez No: 75670
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZEKİ ÇAMUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Gölbaşı, Yeraltısuyu, Yüzey Suyu, Hidrojeokimya, Kirlenme, Kütle Transferi, Waste Disposal, Gölbaşı, Groundwater, Hydrogeochemistry, Contamination, Mass Transfer
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gölbaşı katı atık sahasının yeraltı ve yüzey sularına etkisihidrokimyasal yöntemlerle nicel olarak değerlendirilmiştir. Su seviyesi ölçümleri yeraltisularının Mogan gölünden atık sahası boyunca Eymir gölüne doğru aktığını göstermiştir. Atık sahasından süzülen sulardan etkilenen yeraltisulan, bataklık yüzey suyuyla beraber Eymir gölünü güneyden beslemektedir. Kirleticilerin katı atık sahası kuyusundan Eymir gölü güneyi kıyı çizgisine ulaşması için advektif (advective) kütle taşınma süresi yaklaşık 16 yıldır. Sahadaki sular düşük kalitelidir. Katı atık sahası yeraltisulan, mansap tarafı yeraltısularına ve bataklık ve Eymir gölü yüzey sularına taşman, yüksek konsantrasyonlardaki B, Ca, Cd, Cl, Cu, K, Ni, N03, S04, Pb, ve Zn ile karakterize edilir.Ana iyon konsantrasyonlarına göre yapılan mineral kütle transferi hesaplamaları, mansap tarafı yeraltısulan kompozisyonlarının yüzde 40-72 memba tarafı sulan ve yüzde 28-60 katı atık sahası yeraltı sulan kanşımıyla birlikte C02 çıkışı, klorit, kuvars ve kalsit çökelimi, albit çözünümü, K- Mika çökelimi ve/veya çözünümü ve yeraltısulan akım yolu boyunca su ile kil arasındaki Ca/Na-Mg/Na değişimi ile oluştuğunu göstermektedir. Eymir gölü yüzey suyu iyon konsantrasyonlan mansap tarafı yeraltısulan (yüzde 3-25) ve bataklık yüzey suyu (yüzde 75-97) iyon konsantrasyonlan kanşımıyla birlikte buharlaşma/seyrelme işlemleri, C02 çıkışı, illit, klorit, albit, silika ve kalsit çökelimi ve/veya çözünümü ve akım yolu boyunca su ve kil mineralleri arasındaki Ca/Na-Mg/Na değişimi ile oluşmaktadır. Eymir gölü yüzey suyu oluşumu ile mansap tarafı yeraltısuyu oluşumu için yapılan iz iyonlanna bağlı çökelim/çözünüm ve değişim reaksiyonlan hesaplama sonuçlan killerin (exchangers) çok miktardaki iz iyonlan içerdiğini ve sistemde buna ilişkin reaksiyonlan belirtmektedir. Sonuçlar kanşım ve seyrelme ve buharlaşmayla meydana gelen iz iyon konsantrasyon kayıp ya da kazanç miktarlarının az olduğunu göstermektedir. Sulardaki iz iyon miktarları esas olarak değişim reaksiyonlan ve az olarak da çözünüm/çökelim reaksiyonlan ile belirlenirler.
Özet (Çeviri)
The impacts of Gölbaşı waste disposal area on both groundwaters and surface waters were quantitatively evaluated using hydrogeochemical methods. Water level measurements showed that groundwater flow is from Mogan lake to Eymir lake through the disposal area. The groundwater affected by the waste disposal leachate feeds Eymir lake from its south together with swamp surface water. An advective mass transport duration is about 16 years for contaminants to move from the waste disposal well area to the Eymir lake shore line at the south. The waters are in low quality. The waste disposal area groundwater is characterized by high concentrations of Ca, K, CI, Cd, Pb, Zn, Cu B, Ni, S04 and N03 which are transported to the downgradient groundwaters and to the surface waters of Eymir lake and swamp. IllMineral mass transfer calculations, on the basis of major ion concentrations, show that the downgradient groundwater composition is formed by mixing of 40 to 72% upgradient groundwater and 28 to 60% waste disposal groundwater, accompanied by C02 outgassing, chlorite, quartz and calcite precipitation, albite dissolution, K-Mica precipitation and/or dissolution and Ca/Na-Mg/Na exchange between water and clay along the groundwater flow path. Eymir lake surface water ion concentrations are formed mainly by mixing of downgradient groundwater (3%-25%) and swamp water ion concentrations (75-97%), accompanied by evaporation/dilution processes, C02 outgassing, illite, chlorite, albite, silica and calcite precipitation and/or dissolution and Ca/Na-Mg/Na exchange between water and clay minerals along the flow path. The calculation results of the trace ions related precipitation /dissolution and exchange reactions between water and sediments for the formation of the Eymir lake surface water composition and for the formation of the downgradient groundwater composition indicate considerable amount of trace ion content on the clays (exchangers) and related reactions in the system. The results suggest that the trace ion amounts removed or added through mixing, dilution and evaporation processes are rather small. The amounts of the ions in the waters are predominantly governed by exchange reactions and subordinately by dissolution/precipitation reactions.