Mecmû'a-i Eş'âr (06 Mil Yz A 2006) [İnceleme-metin (1b-44b)]
Mecmû'a-i Eş'âr (06 Mil Yz A 2006) [Analysis-text (1b-44b)]
- Tez No: 756731
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALİ KARAVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Nazım, Şiir Mecmuası, Classical Turkish Literature, Periodical, Poetry, Periodical of Poetry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Tezin konusu, Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 2006 numarasıyla kayıtlı olan“Mecmû'a-i Eş'âr”adlı mecmuadır. 1b-44b varakları arasında yer alan çalışmamız şiir mecmuasının transkripsiyonlu bir şekilde okunması, incelenmesi, sözlük çalışması ve özel adlar dizininin hazırlanmasından oluşmaktadır. Müstensihi ve istinsah tarihi belli olmayan eserin çalışmamıza konu olan kısmı 44 varaktan ibarettir. Eserin tamamı ise 94 varaktır. Çoğunlukla XVI. yüzyıl şairlerinin yer aldığı mecmuanın ilgili kısmında, toplam 113 manzume ve 2 mensur eser yer alıp 38 şaire ait 10 farklı nazım şekliyle yazılmış 63 şiir tespit edilmiştir. Çalışmamız girişten sonra üç bölüm ve alt başlıklardan oluşmaktadır. Şiir mecmuasında bulunan şairler ve şiirleri hakkında bilgiler verilmiş, nazım şekli ve türleri açısından çeşitlilik gösteren şiirler sayısal veriler, tablolar ve grafikler kullanılarak gösterilmiştir. Ardından şiir mecmuasının ilgili kaynaklarla karşılaştırması yapılarak transkripsiyonlu metni oluşturulmuştur. Bu çalışmamızda üzerinde çalıştığımız şiir mecmuasının önemi ve klasik Türk edebiyatı çalışmalarına katkısı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the periodical called“Mecmû'a-i Eş'âr”registered with the number 06 Mil Yz A 2006 National Library Manuscripts Collection. Our study, which is located between the leaves 1b-44b, consists of reading and examining periodical of poetry with transcription, studying on dictionary and proper nouns index. The part of the work, whose copyist and copying date is not known and which is the subject of our study consists of 44 leaves. The whole work consists of 94 leaves. In the relevant part of the periodical which mostly includes 16th century poets, 63 poems written in 10 different verses by 38 poets, including a total of 113 verse and 2 prose works, were identified. Our study consists of three chapters and subtitles after the introduction. Information about the poets and their poems in the periodical of poetry is given and the poems that vary in terms of verse form and types are shown using numerical data, schedule and graphics. Then, the transcripted text was created by comparing the periodical of poetry with the relevant sources. In this study, the importance of periodical of poetry we are working on and its contribution to the studies of classical Turkish Literature were attempted to be determined.