Mecmû'a-i Eş'âr (06 Mil Yz A 2006) [inceleme-metin (45a-93b)]
Mecmû'a-i Eş'âr (06 Mile Yz A 2006) [review- text (45a-93b)]
  1. Tez No: 830304
  2. Yazar: MEHMET CEMAL YAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALİ KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Klasik Türk Edebiyatı, Mecmû'a-i Eş'âr, Şiir, Journal, Classical Turkish Literature, Mecmû'a-i Eş'âr, Poetry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Tezimize konu olan eser, Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 2006 numarada kayıtlı olan“Mecmû'a-i Eş'âr”adlı şiir mecmuasıdır. Çalışmamız bu mecmuanın 45a-93b varaklarının transkripsiyonlu metni, inceleme, sözlük ve özel adlar dizininden oluşmaktadır. Çoğunlukla 16. yüzyılda yaşamış şairlerin şiirlerini ihtiva eden eserin kim tarafından ve ne zaman derlendiği bilinmemektedir. Mecmuanın, çalışmamıza konu olan kısmı 48 varak, tamamı ise 94 varaktır. Mecmuada 10 farklı nazım şekliyle yazılmış 131 şiir bulunmaktadır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Eserde yer alan şairler ve şiirleri hakkında bilgiler verilmiş, nazım biçimleri açısından çeşitlilik gösteren şiirler; sayısal veriler, tablo ve grafikler oluşturularak gösterilmiştir. Yayımlanmış eserlerde yer alan şiirler ile mecmuadaki şiirler karşılaştırılmış, farklılıklar dipnot şeklinde belirtilmiştir. Bu çalışmamızda şiir mecmualarının klasik Türk edebiyatını tahlil ve tahkik etme noktasında önemli kaynak eserler olduğu teyit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The work that is the subject of our thesis is a poetry journal called“Mecmû'a-i Eş'âr”registered in the National Library Manuscripts Collection, numbered 06 Mil Yz A 2006. Our study consists of the transcripted text of the 45a-93b leaves of this magazine, the review, dictionary and the index of proper names. It is not known by whom and when the work, which mostly contains the poems of poets who lived in the 16th century, was compiled. The part of the journal, which is the subject of our study, is 48 leaves and the whole is 94 leaves. There are 131 poems written in 10 different verses in the journal. Our study consists of an introduction and three parts. Information is given about the poets and their poems in the work, and the poems that vary in terms of verse forms; numerical data are shown by creating tables and graphs. The poems in the published works and the poems in the magazine were compared, and the differences were indicated as footnotes. In this study, it has been confirmed that poetry journals are important sources for analyzing and investigating classical Turkish literature.